La CUP vol superar el «bloqueig i opacitat» amb què s'ha trobat a la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Selva (CCS) per accedir als expedients relatius al cas Manga i ha optat per presentar una querella criminal al jutjat d'instrucció número 1 de Lugo -on s'investiga la causa- perqué li permeti personar-se com acusació popular «única i exclusivament» a la peça corresponent als delictes presumptament comesos en els organismes supramunicipals. Des de les passades eleccions locals, la CUP disposa d'una consellera al CCS i d'un diputat provincial.

Precisament va ser el diputat provincial qui el març passat va manifestar en una roda de premsa la intenció de la formació anticapitalista d'entrar en el procés judicial després que se'ls negués l'accés a la informació que havien sol·licitat sobre el cas Manga i s'hagués negat als seus assessors revisar els expedients al Consell Comarcal de la Selva.

La querella per suborn, negociació prohibida a funcionaris, tràfic d'influències, encobriment, malversació de cabals públics, falsedat documental, fraus i exaccions il·legals l'han dirigit contra l'expresident del Consell i exalcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CDC); l'administrador i l'apoderat de l'empresa GRS Arc Local, Alexandre Ros i Josep Maria Franch; l'excap d'organització de serveis de la ciutadania del CCS, Joan Carle Feliu; l'exgerent del CCS, Joan Burjachs (CDC); l'exresponsable de l'àrea de Gestió Cadastral del CCS, Olvido Pineño; l'informàtic del CCS i accionista de GRS, Jordi Ros; el secretari de l'Ajuntament de Sant Hilari, Màrius Valls; i el director del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Ramon Ramos (CDC); i qualsevol altra persona que pugui quedar involucrada amb la investigació. La jutgessa instructora, Pilar de Lara, encara no s'ha pronunciat sobre la personació de la CUP.

La formació política ha realitzat una querella succinta perqué la dificultat amb què s'ha trobat per accedir als expedients l'ha hagut de resoldre amb la informació publicada sobre el cas. És així que denuncia com l'expresident del Consell Comarcal i exalcalde de Sant Hilari Sacalm, aprofitant-se de la seva condició i amb l'ajuda del secretari municipal, el cap d'organització de serveis a la ciutadania i el gerent del Consell va afavorir l'empresa GRS Arc Local amb l'adjudicació del servei de recaptació tributària durant 10 anys amb un concurs presumptament fet a mida, a banda del pagament de treballs ficticis.

En la querella també hi figura el director del Patronat de Turisme de la Costa Brava després que el Servei de Vigilància Duanera, la policia que investiga el cas, el considerés un «aconseguidor» de contractes administratius per les seves vinculacions polítiques.