Aquesta setmana han acabat les obres per ampliar i millorar el Servei d'Anatomia Patològica de l'hospital Josep Trueta de Girona, que ara gairebé dobla la superfície que ocupava anteriorment. Amb aquesta actuació, que entre obres i aparellatge ha suposat una inversió de 531.000 euros, s'ha renovat completament la sala d'autòpsies, que ara també assumirà les autòpsies clíniques de l'hospital Santa Caterina de Salt, que no disposava d'aquest recurs.

Malgrat que la remodelació s'ha acabat d'enllestir aquesta setmana, des de principis d'any el servei d'Anatomia Patològica dels dos centres gironins treballa de manera unificada i totes les mostres, tant del Trueta com del Santa Caterina, ja s'estaven analitzant a l'hospital de referència de les comarques gironines.

Amb els treballs d'ampliació d'aquest espai de l'hospital, s'ha renovat totalment la sala de congelació del Banc de Tumors i el magatzem de peces quirúrgiques. També s'han creat espais de treball per als patòlegs i una sala destinada a les sessions clíniques i la formació.

La darrera fase dels treballs ha servit per ampliar la zona de laboratori destinada a macroscòpia, patologia molecular, citologies i immunohistoquímica, així com l'àrea de treball dels tècnics del Servei. També s'ha modernitzat l'equipament de l'àrea d'immunohistoquímica, que s'ha dotat de més eines per acurar el diagnòstic dels diversos tipus de càncers. A banda de les obres, s'ha renovat tota la maquinària del Servei d'Anatomia Patològica i se n'ha adquirit de nova.

El Servei d'Anatomia Patològica està format per 35 professionals, i des de principis d'any també ha incorporat l'activitat assistencial d'aquesta especialitat de l'hospital de Santa Caterina de Salt. Això ha permès integrar al Trueta l'activitat de patologia molecular, que suposarà un estalvi d'uns 350.000 euros cada any, segons informen des del centre hospitalari.

Al mateix temps, el nou Servei d'Anatomia Patològica assumeix la pràctica totalitat dels estudis de càncer de mama que es fan a la Regió Sanitària de Girona i, en total, superarà els 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies. El fet de concentrar tota l'activitat sota el mateix servei facilitarà la unificació de criteris diagnòstics, així com l'optimització de l'arxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre la malaltia, segons destaquen des de l'ICS.

L'hospital espera posar en marxa abans de finals d'any un altre avenç en el servei: els estudis anatomopatològics en format digital. Aquesta tècnica, que va a l'alça, consisteix a digitalitzar les mostres de teixits i cèl·lules per poder-les estudiar mitjançant una pantalla d'una qualitat excepcional, en lloc de fer-ho amb el microscopi. L'avantatge d'aquesta tècnica és que permet interactuar amb especialistes d'altres centres i fer consultes amb experts d'àmbit mundial.

Actualment, ja es fan aquest tipus de peticions, però cal enviar físicament les mostres a hospitals d'arreu del món.