Una estudiant de Salt crea un enginy per detectar l'escarabat morrut a les palmeres

La noia ha realitzat el prototip d'un estri que absorbeix l'aire en alçada perquè la seva gossa l'ensumi i trobi l'insecte

25.07.2016 | 12:34
La noia, amb la seva gossa Popi, una peça imprescindible del seu projecte per a la detecció precoç de l´escarabat morrut · Diari de Girona

Una estudiant de Salt, que al juny va acabar Batxillerat als Maristes de Girona, ha dissenyat un prototip que permet detectar l´escarabat morrut a les palmeres, amb l´ajuda de la seva gossa. La peculiaritat de l´enginy és que absorbeix l´aire de la part superior dels arbres per fer-lo arribar al nas de l´animal, un invent amb el que Mònica Sagrera i Cozar ha aconseguit participar en una fira de treballs d´investigació als Estats Units i que és a punt de presentar a Londres.

Darrere d´aquest projecte hi ha la suma de la passió per la natura i els animals de la seva autora –el curs vinent començarà Veterinària a la Universitat de Lleó–, amb una inquietud investigadora que, en un futur, desitja que ajudi a «millorar la vida de les persones i els animals».

Estades científiques d´estiu
El camí que l´ha portat fins aquí es remunta a fa 3 anys, quan Mònica Sagrera va ser una dels 50 estudiants catalans becats pel programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Per accedir-hi, a 4t d´ESO, cal tenir un bon expedient acadèmic, un nivell d´anglès alt i mostrar interès per la investigació científica.

Els seleccionats fan estades científiques durant tres estius, fins a l´últim curs de Batxillerat. La primera és a MónNatura Pirineus, on s´estudien els bioindicadors dels rius i els llacs, i per accedir a la segona s´ha de redactar un article científic de temàtica lliure. Sagrera va aprofitar l´oportunitat per buscar una manera de relacionar la seva pastor alemany, la Popi, amb la natura. Això la va conduir fins al món de la biodetecció i l´ensinistrament de gossos perquè busquin éssers vius a partir de l´olor. El següent pas va consistir en identificar un problema en el qual pogués fer alguna aportació, i el va trobar: l´escarabat morrut, un insecte invasor originari d´Àsia que ha afectat diversos municipis de les comarques de Girona.

L´estudiant, que llavors tenia 15 anys i ara és a punt de fer-ne 18, es va centrar en entrenar la gossa. Per fer-ho, va crear un terrari on va criar escarabats morruts en captivitat i va ensenyar la Popi a detectar-los, cosa que va aconseguir que fes amb un 90% d´encert a dintre de caixes de plàstic. Però el seu objectiu era que trobés l´insecte a les palmeres, així que va decidir redoblar esforços i continuar amb la investigació en el treball de recerca de l´institut; per tant, dos tutors, el de la beca i el dels Maristes, van seguir les seves evolucions.

Mònica Sagrera va aprendre tècniques d´entrenament en cursos d´educació canina i gossos detectors, i va dissenyar exercicis específics en els que van treballar sis mesos. Abans, ja havia entregat l´article científic i aconseguit bons resultats, ja que el programa Joves i Ciència la va becar per anar al centre de recerca que havia escollit com a primera opció, a Alemanya –a l´XLAB, Göttingen Experimentallabor für Junge Leute.

A la tornada, va continuar amb la seva recerca particular, ara centrant-se a relacionar l´olor de la palmera amb la dels escarabats. Un cop assolit aquest objectiu, Sagrera va encarar un altre repte «que no s´ha resolt en tota la literatura científica escrita fins el moment –remarca–: captar l´olor de l´escarabat», que sempre és a dalt de la palmera, quan els corrents d´aire el desplacen perquè l´arbre supera els dos metres d´alçada.

En aquest punt, i amb l´ajuda del seu avi, va recórrer a materials reciclats –part d´una caixa de CD, una hèlix metàl·lica feta amb una xapa i tubs de PVC– per fer el prototip d´un invent que permet absorbir l´aire de la part superior de la palmera i fer-lo baixar fins al nas del gos. El giny (Absorb&DetectDog) costa 15 euros, força menys que els 100 en què li van pressupostar quan s´informava.

Als Estats Units i Londres
Mònica Sagrera va exposar el seu treball al BioPro Science Meeting BCN, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, i a Exporecerca Jove, on la van escollir per representar Catalunya –amb una altra estudiant barcelonina– a la fira International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), que el maig va reunir 1.750 estudiants de 77 països a Phoenix (Estats Units).

Un cop superada la selectivitat i abans d´iniciar l´etapa universitària, la saltenca és a punt de completar Joves i Ciència a Londres, on del 27 de juliol al 10 d´agost presentarà el seu projecte al London International Youth Science Forum, amb 475 alumnes de 75 països. Però la cosa no s´acaba aquí, perquè a l´octubre farà el mateix a Algesires, dintre d´un programa del Centre Superior d´Investigacions Científiques (CSIC).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema