La Unitat de Preparació Abans de la Intervenció (UPAI), una entitat nova de l'hospital Santa Caterina de Salt que s'habilitarà al 100% a partir del setembre, facilitarà que els pacients amb una intervenció quirúrgica programada a l'hospital saltenc hi ingressin el mateix dia de l'operació.

L'objectiu de la unitat és, d'una banda, la millora de la qualitat assistencial, i de l'altra, la millora de l'atenció al pacient.

Des del mes de gener fins al mes de juny, el 66% dels pacients que ha atès el Santa Caterina que tenien una intervenció quirúrgica programada, és a dir, 880 pacients d'un total de 1.120, han pogut beneficiar-se dels serveis de la nova entitat que estaven habilitats.

El temps a l'hospital

Durant el primer semestre d'enguany, l'estada mitjana per intervenció quirúrgica ha minvat un 12,70%, passant de 5,12 dies a 4,47 dies, una millora assistencial considerable que, segons el centre, es tradueix principalment «en un increment del benestar del pacient i la seva família».

Fins ara, si la intervenció s'havia d'esdevenir al matí, aleshores el pacient que s'havia d'operar hi ingressava el dia anterior; si la intervenció s'havia d'esdevenir a la tarda, aleshores el pacient hi ingressava ben d'hora al matí.

A causa de la creació de la UPAI, el pacient que s'hagi d'operar al matí ingressarà al Santa Caterina el mateix dia, de les set a les nou en funció de l'hora prevista d'entrada a la sala d'operacions; i de les dues a les tres si l'operació està programada a la tarda. «D'aquesta manera», assegura l'hospital, «el pacient guanya en comoditat i confort».

La unitat tindrà una capacitat màxima de 15 pacients i la seva posada en marxa s'ha pogut realitzar en virtut de l'habilitació i de la reforma d'un espai annex a l'hospital de dia juntament amb el consens dels protocols de preparació del pacient abans de la intervenció per part de totes les especialitzats del centre.

A punt d'acabar-se

El projecte va començar a constituir-se el passat mes de setembre i s'ha anat obrint a les diferents especialitats de forma progressiva, després de les obres que es van acabar el passat mes de juny.

El proper 1 de setembre, la unitat estarà al 100% operativa a causa de la incorporació del Servei de Ginecologia al seu funcionament.

Això significa que llevat de totes aquelles persones que requereixin d'una preparació especial de resultes de la complexitat de la intervenció -que hom calcula que es tracta d'un 5% dels casos-, la resta de pacients hi podran ingressar el mateix dia.

L'hospital Santa Caterina duu a terme si fa no fa unes 8.000 intervencions quirúrgiques a l'any aproximadament una quarta part de les quals són operacions convencionals programades.