El Consell comarcal del Pla de l'Estany mancomunarà serveis i crearà una xarxa entre tots els municipis, dintre d'un Pla d'Acció Cultural fins al 2020 que l'últim ple va aprovar per unanimitat.

El document defineix les línies estratègiques que seguirà l'organisme en els pròxims anys en matèria cultural i la mancomunació de serveis i la xarxa cultural són els seus dos objectius principals.

Eines, protecció i llengua

De moment, el pla no inclou accions concretes, sinó que defineix les línies estratègiques a seguir en els pròxims anys. En aquest sentit, el projecte preveu actuar en quatre grans àmbits: donar les eines necessàries per millorar l'organització i la difusió cultural; vetllar per la protecció del patrimoni comarcal; establir la llengua i la cultura catalanes com a «vincle, identitat i cohesió»; i, finalment, crear una xarxa entre els ajuntaments i també entre els agents culturals de la comarca.

Està previst que l'Àrea de Cultural del Consell, que fins ara ofereix un servei funcional al servei directe dels ajuntaments i les entitats culturals, es converteixi en un nexe aglutinador entre els diversos agents culturals de la comarca. Per això, a més de posar a disposició dels ajuntaments les eines que el Consell comarcal té a l'abast i que poden ser un punt de suport en matèria cultural, el document aprovat preveu que l'Àrea de Cultura ajudi a dinamitzar, difondre i promocionar l'activitat cultural del Pla de l'Estany a través del treball cooperatiu i en xarxa.

El Pla d'Acció Cultural 2015-2020 preveu tres grans àrees d'actuació: les activitats culturals i artístiques; el patrimoni material, immaterial i documental i, finalment, la llengua i la cultura catalana.