Els apicultors gironins no són gaire optimistes en les previsions de la collita d'aquest any. Tot i que el tret de sortida de la primavera va ser «excel·lent» -perquè flors com el romaní van florir bé-, les intenses pluges que van caure els mesos següents van esguerrar la primera part de la campanya, que va acabar d'enfonsar-se per un estiu que ha estat molt calorós i sec. Això ha provocat que les flors estiguessin «completament seques», explica el secretari d'Apicultors Gironins Associats, Carles López. Només es va salvar la producció de mel de castanyer en els punts més alts de la demarcació, com el Montseny.

Per això, ara els apicultors viuen pendents del cel. Si les pluges dels darrers dies es mantenen i cauen de manera contínua, sense fer estralls, l'aigua pot arribar a penetrar al fons de les plantes i pot fer brollar l'arboç, l'heura i algunes plantes silvestres. Els apicultors gironins recorden que a Catalunya es produeixen anualment unes 2,7 tones de mel i que prop de 450.000 quilograms provenen de la demarcació de Girona. Precisament, la sectorial apícola del sindicat JARC-COAG també ha posat de manifest aquesta setmana que les altes temperatures i l'absència de pluges han provocat que la campanya apícola hagi estat «nefasta» a la majoria dels territoris de l'Estat espanyol, causant una reducció de fins al 40% de la producció de mel (respecte a la mitjana habitual).

Així mateix, JARC-COAG ha lamentat que segueixen augmentant les importacions de mel de baixa qualitat, tot i que el 2016 s'ha observat un canvi d'estratègia. La raó és que els operadors -segons ha remarcat el sindicat- s'han interessat a diversificar les portes d'entrada de la mel xinesa a l'Estat «per emmascarar l'origen real». D'aquesta manera, tal com ha subratllat la sectorial apícola de JARC-COAG, han caigut les importacions de mel que és originària de la Xina, mentre s'han incrementat significativament les que procedeixen de Portugal, Argentina i Uruguai.

Tractament exitós

En paral·lel, els apicultors gironins ara estan desplegant amb èxit un tractament amb insecticida per frenar l'expansió de la vespa asiàtica. A l'espera de tancar la temporada i avaluar els resultats definitius, les sensacions en aquest àmbit són satisfactòries, ja que l'anomenat «mètode coreà» o «troià» està registrant un 70% d'efectivitat. Consisteix a enxampar una vespa i impregnar-la d'insecticida perquè, un cop torni al niu, l'escampi entre els altres exemplars.

El sistema es va provar l'any passat per primera vegada a Les Planes d'Hostoles i ara s'ha aplicat a altres indrets de la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Gironès. Si es confirma l'eficàcia del mètode, es farà arribar al Departament d'Agricultura perquè exporti el sistema. Els apicultors gironins combinen el tractament amb la captura tradicional de vespes velutines reines, amb què a principis d'any van poder impedir la proliferació de 350 nius.