L'ICS potencia l'atenció després del part amb visites a domicili

Les llevadores de primària també ofereixen ajuda integral a casa després de rebre l'alta precoç hospitalària

21.09.2016 | 00:37
Una mare amb el seu nadó a l´hospital Josep Trueta de Girona, en una imatge d´arxiu.

L'Institut Català de la Salut (ICS) potencia l'atenció al postpart a domicili, una pràctica que millora la percepció de benestar de la mare i afavoreix l'adopció de la lactància materna. En els darrers mesos, les unitats de salut sexual i reproductiva (Assir) de l'ICS, que es troben als centres d'atenció primària, han començat a aplicar actuacions per incrementar l'atenció després del part al domicili i que han tingut una acceptació molt positiva per part de les usuàries, segons la institució, que a Girona gestiona l'hospital Josep Trueta i gairebé una trentena d'equips d'atenció primària.
Les unitats de salut sexual i reproductiva ofereixen atenció i assessorament continu durant l'embaràs. Un cop es produeix el part a l'hospital, mares i llevadores no perden el contacte; els diferents nivells assistencials s'organitzen per a garantir que es puguin antendre correctament els problemes relacionats amb la sobrecàrrega física i emocional que poden afectar durant el puerperi. Només l'any passat, les llevadores d'atenció primària van atendre més de 35.000 cataanes i la cobertura de dones ateses després de donar a llum es va situar per sobre del 83%.
L'atenció postpart a domicili, explica la responsable coorporativa dels Assir de l'ICS, Cristina Martínez, remarca que es tracta d'una pràctica molt habitual en altres països europeus i per això anima a sol·licitar-ho al centre de referència.
El seguiment del puerperi per part de les llevadores dels Assir també es du a terme amb les altes precoces que es donen a les maternitats dels hospitals. Aquesta opció, que dóna a la partera que acaba de donar a llum la possibilitat de marxar a casa abans de les primeres 24 hores després del part, s'ofereix al Trueta, que ha donat més de 200 altes precoces en els darrers dos anys.
Aquest sistema, que a Girona escullen una de cada deu dones, és habitual en diversos països europeus, sobretot a Gran Bretanya i pretén millorar l'adaptació familiar i reforçar els vincles afectius de la mare, el pare i el nadó. Fa uns mesos va ser reconegut pel Ministeri de Sanitat com una bona pràctica clínica.
Quan la mare demana l'alta precoç, la llevadora de l'atenció primària es desplaça al domicili durant les hores posteriors a l'alta per realitzar un seguiment de l'estat de salut de la mare i el nadó.
Durant l'embaràs, els Assir informen les mares sobre la possibilitat de demanar l'alta precoç, que només es fa si la sol·liciten després del part i es compleixen diversos requisits relacionats amb la situació clínica de la dona i el nadó.
En aquest sentit, una de les condicions per poder acollir-se a l'alta precoç és que la mare hagi tingut un part eutòcic o instrumental sense complicacions i que no pateixi malalties com ara infeccions, anèmia greu, cardiopaties o alteracions endocrines.
Un altre dels requisits és que l'estat de salut del nadó estigui dins de la normalitat, que s'hagi alimentat sense problemes almenys en dues ocasions i que les deposicions i miccions siguin normals. També és necessària l'absència de factors de risc familiar, social o ambiental.
La primera visita de la llevadora al domicili es planifica a l'hospital, abans de l'alta, o bé a través d'una trucada quan la mare i el bebè ja són a casa.
Es realitza entre les 24 i 48 hores després del part i avalua l'estat de la mare i la criatura, observa les cures que la dona fa al nounat i a ella mateixa, ofereix assessorament sobre l'alletament matern i permet donar pautes per a la integració del nadó a la unitat familiar, entre d'altres activitats.
A les de les conseqüències físiques del part, també comproven altres aspectes que poden afectar les dones que acaben de donar a llum, especialment si són primerenques, com ara la sobrecàrrega física i emocional que pot aparèixer durant el puerperi.
En funció de l'estat general de la mare i el nadó es planifica el seguiment durant el puerperi, tant a casa com a la consulta del CAP. En la majoria dels casos, les llevadores dels ASSIR fan una segona visita a casa de la puèrpera un dia o dos després de la primera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

La segona edició de la prova solidària recaptarà uns 25.000 euros per a millorar un dels...

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Es van evacuar unes 35 persones entre professionals i persones ingressades, moltes amb mobilitat...

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Més de 150 infermeres d'arreu de catalunya es van reuinir ahir a Girona en la jornada «Salut,...

La secretària suspèn el ple de la moció de censura a l´alcalde de Setcases

La secretària suspèn el ple de la moció de censura a l´alcalde de Setcases

El ple extraordinari que s'havia de celebrar dimarts, dia 17 d'octubre a les 12 del migdia, va...

200 animals a la Fira de Sant Lluc d´Olot

200 animals a la Fira de Sant Lluc d´Olot

Final de la Fira de sant LLuc L'exposició ramadera va ser el darrer acte de les fires de...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema