El gran enrenou viscut fa dos caps de setmana a Llívia amb el cérvol que va quedar atrapat en un balcó quan escapava d'uns caçadors i la posterior campanya que va sorgir perquè no se'l cacés sembla que quedarà en la memòria dels veïns com una anècdota simpàtica.

Tot el contrari del que es va viure a Alp -un dels pobles que es troba al costat de Llívia- a mig segle passat amb el seu cérvol particular, l'Alpi, el qual és avui encara molt present en la memòria dels veïns i la vida local.

El 21 de novembre del 1957 va entrar a Alp un cérvol que havia estat alliberat en una campanya de repoblament. L'exemplar es va quedar al poble i es va acostumar a menjar del que li donaven els veïns. A casa de l'alcalde, Martí Tajà, alimentaven i amanyagaven l'animal, segons recorden des de l'Ajuntament, de manera que de seguida el poble es va fer seu el cérvol i el va batejar Alpi.

L'animal es passejava amunt i avall de l'escola a l'estació i d'aquí al Casino, on veïns i turistes li donaven menjar. Expliquen al consistori, i hi ha fotos que en donen fe, que l'Alpi fins i tot va assistir al funeral d'un dels veïns amb qui més va congeniar.

També tafanejava les partides d'escacs diàries de l'alcalde amb el cap de la Guàrdia Civil i esperava els nens a la sortida de l'escola. Però quan es va fer gran, l'Alpi es va anar tornant més esquerp, sobretot en les èpoques de zel, en què generalment tornava als boscos. Un dia, un metge d'Olot que estava de cacera el va abatre sense saber-ne la identitat. Els veïns d'Alp en van reclamar el cos a l'Estat, que el volia entregar com a trofeu, i avui en dia el seu cap presideix l'entrada de l'Ajuntament de la població.

Des de llavors l'Alpi està en la memòria del poble, fins al punt que és a l'escut extraoficial del municipi i un capgròs l'ha perpetuat com a mascota en els actes infantils i les festes populars.

L'alcalde d'Alp, Ramon Moliner, explica que «l'Alpi és un personatge viu al poble, tothom té molt present la figura del cérvol que va estar-se al poble, i seguint la seva memòria es va incorporar a l'escut i es va fer l'estàtua de davant l'església».

Tant és així que la llar d'infants porta el nom del cérvol i en moltes de les activitats de la Molina també hi apareix.