El diputat al Congrés del Partit Demòcrata Català (PDC) per Girona, Jordi Xuclà, va registrar ahir 75 preguntes parlamentàries per demanar quina ha estat l'execució pressupostària de l'Estat a la província de Girona el 2015 i el 2016. «Un any més, intuïm que hi haurà una gran diferència entre allò que es pressuposta i allò que s'executa», va valorar Xuclà en una roda de premsa, en la qual va insistir que Girona és la segona província amb menys inversió per càpita per part del Govern espanyol. També va considerar que la inversió que l'Estat va anunciar fa dues setmanes, de 17 milions d'euros en carreteres gironines, és una mostra de «la política de fer retocs i no grans obres pendents».

Per això, el diputat va subratllar que l'aportació del Govern espanyol a la província de Girona és «irrisòria». Xuclà va remarcar que les preguntes parlamentàries són «més necessàries que mai» per conèixer la inversió real, ja que va insistir que l'Estat actua amb una «opacitat absoluta». Alguna de les preguntes que va presentar Xuclà fan referència a l'execució del desdoblament de la N-II en els trams Tordera-Maçanet de la Selva, Maçanet-Sils, Medinyà-Orriols, Orriols-Bàscara, Bàscara-Figueres, Figueres-Pont de Molins, Pont de Molins-la Jonquera, així com les variants de Bàscara, Figueres i Pont de Molins.

Altres preguntes esmenten la partida dels enllaços de la N-II a Pontós i Garrigàs, de l'autovia A-26 entre Figueres i Besalú i de l'Eix Pirinenc (la N-260) entre Llançà i Figueres. Així mateix, algunes de les 75 qüestions fan referència a l'estudi informatiu de l'Eix Pirinenc entre Olot i Ripoll, a la restauració del Castell de Figueres i de la Catedral de Girona, a la seu de l'Arxiu Històric Provincial de Girona i a la inversió d'Adif a la demarcació, entre altres aspectes.

Sense control parlamentari

«No tenim capacitat de fer control parlamentari des de l'any passat i les preguntes són l'única fórmula que ens queda perquè ens responguin», va assegurar Xuclà, que va afegir que així es pretén demostrar «l'asfíxia premeditada de l'Estat amb les infraestructures de Catalunya». El diputat va fer ahir aquesta valoració en el marc d'una trobada a Girona amb altres representants al Congrés i al Senat del PDC. La trobada també va reunir alguns sectors empresarials de les comarques gironines.

En el mateix acte, el portaveu al Congrés del PDC, Francesc Homs, va avisar que la reforma de l'impost de societats, amb la qual el Govern espanyol pretén complir l'objectiu de dèficit marcat per Brussel·les, és «inadmissible». Homs va dir que el PP «carrega a l'esquena de les empreses la seva manca de bona gestió». Per això va demanar a la resta de partits del Congrés que no cedeixin al «xantatge» del PP.