Més de 200 nounats inscrits al registre civil des dels hospitals en dos mesos

Els centres que més nadons han registrat entre juliol i agost són el Trueta, amb 50 criatures, i Calella, amb 45

10.10.2016 | 11:57
Nadons prematurs a l´hospital Trueta, en una imatge d´arxiu

Les famílies gironines han inscrit més de 200 naixements al registre civil des de l'hospital en els primers dos mesos de funcionament d'aquest servei. L'agilització del tràmit, que es va anar implantant a tots els centres públics de la regió sanitària de Girona de manera progressiva durant el mes de juny, ha permès inscriure entre juliol i agost 202 nounats des del centre sanitari on van nèixer, evitant que els pares s'haguessin de desplaçar fins al registre civil.

El nou sistema, que funciona de manera ràpida i immediata, està disponible a tots els centres públics de Girona que tenen maternitat. El centre que ha tramitat més registres és l'hospital Josep Trueta de Girona, amb una cinquantena de criatures, seguit de l'hospital Sant Jaume de Calella, amb 45. A l'hospital de Figueres, entre juliol i agost s'hi van inscriure 37 nounats i al Santa Caterina de Salt, 35. A l'hospital de Palamós van ser setze; a l'hospital d'Olot, una dotzena, i a Campdevànol, set.

El servei va estrenar-se l'octubre passat, en una primera fase, en un únic hospital a Catalunya, l'hospital de Terrassa, juntament amb una vintena de centres sanitaris d'altres comunitats autònomes, per complir una nova normativa estatal.

Després d'uns mesos per comprovar el bon funcionament del sistema, es va anar implantant a la xarxa d'hospitals públics catalans, començant per les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i, durant el mes de juny, a la de Girona. Al setembre va ser el torn de l'Alt Pirineu i Aran, Lleida i la Catalunya Central, mentre que al novembre es preveu que arribi a la demarcació de Barcelona i abans que acabi l'any serà una realitat als quatre hospitals de la capital.

Aquesta actuació suposa un avenç en la modernització dels registres civils de Catalunya i permet reduir l'afluència de públic a les oficines de registre, amb una millor atenció al conjunt dels seus usuaris, ja que la comunicació i la inscripció del naixement constitueix el primer vincle que una persona estableix amb l'Administració de Justícia. A més, permet que els pares passin més temps amb el nadó acabat de nèixer.

Els pares poden sol·licitar la inscripció dels seus fills en els tres supòsits següents: en el cas de fills matrimonials, si un dels progenitors és espanyol; també en el cas de fills matrimonials, quan ambdós progenitors siguin estrangers però de la mateixa nacionalitat; i en el cas de fills de parelles no casades, si la filiació s'estableix només amb la mare o si el pare biològic està present i tots dos signen la sol·licitud.

En les primeres 72 hores
La sol·licitud del sistema s'ha de fer durant les 72 hores posteriors al naixement i cal aportar tres documents: el certificat mèdic de naixement que lliura l'hospital; el DNI, NIE o passaport d'ambdós progenitors, o del sol·licitant si no és cap d'ells; i el llibre de família o certificat de matrimoni si falta la firma d'un progenitor.

Immediatament, als pares i mares se'ls lliurarà la documentació original aportada i un justificant d'haver fet la comunicació.

Més endavant, per correu ordinari o en format electrònic, rebran el certificat literal de naixement, que també actualitzarà automàticament el Llibre de Família sense necessitat d'haver de fer cap altre tràmit per fer-ho.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema