Expulsat un sergent militar per consumir cocaïna

El Tribunal Suprem de la Sala del Militar confirma la mesura contra el soldat de l'Exèrcit de Terrra destinat a Sant Climent Sescebes

18.10.2016 | 08:37
L´Exèrcit té previstos plants antidrogues amb anàlsisi sorpresa d´orina dels soldats

Està plenament justificat que l'Exèrcit hagi expulsat un sergent de l'Exèrcit de Terra destinat a la base militar General Álvarez de Castro, a Sant Climent Sescebes, per haver donat positiu en cocaïna en tres anàlisis sorpresa realitzats entre el 12 de gener de 2012 i el 14 de maig de 2013. La decisió de la Sala del Militar del Tribunal Suprem recolza la resolució adoptada pel Ministeri de Defensa el 18 de maig de 2015 segons la qual apartava de les Forces Armades el militar cocaïnòman.

Les anàlisis es van efectuar dins el marc previst en els plans antidroga de l'Exèrcit. El sergent va resultar expedientat per aquests fets i encara que va sol·licitar una prova de contrast perquè considerava impossible el positiu, aquesta va confirmar la presència de cocaïna. Això no va ser obstacle perquè impugnés la resolució ministerial al·legant que s'havia vulnerat el seu dret de defensa tota vegada que la mostra va passar primer per les mans d'un suboficial i no del personal sanitari; tampoc s'havia tingut en compte "la nul·la afectació del consum" amb el compliment del seu deure ni el compromís de rehabilitació.

La Sala militar ha desestimat les al·legacions perquè no hi ha proves que permetin inferir que les mostres d'orina que se li van prendre al sergent el 12 de gener i 23 d'agost de 2012 i el 14 de maig de 2013 no haguessin estat en poder del personal sanitari en tot moment. Encara que de l'Expedient Governatiu no es pot determinar que el personal de la base militar que va prendre les mostres d'orina fos personal sanitari tampoc es pot determinar que no ho fos. Més enllà de les seves manifestacions, el sergent no va acreditar de cap manera la cadena de custòdia que es va seguir amb les mostres.

Com es realitza la prova
El protocol estbalert per la Inspecció General de Sanitat de la Defensa estableix que les miccions dels soldats que s'han de sotmetre a anàlisi es dipositen en dos tubs i el responsable del procediment, "en presència del donant", col·loca una etiqueta de seguretat en ambdós tubs. Per tant, segons el protocol, les mostres estan en poder del donant fins al moment en què s'etiqueten al seu davant.

En aquest cas, la Sala Militar resol que es van mantenir totes les garanties i no existeix cap tipus d'indefensió perquè res prova que s'hagués afectat algun dret fonamental del sergent.

El militar també va considerar desproporcionada la mesura d'apartar-lo del servei però el tribunal entén que és del tot ajustada partint de la base que la cocaïna està considerada com una droga dura per tots els convenis internacionals i que, arran dels positius, el militar va haver de ser exclós "de realitzar serveis d'armes i participar en totes aquelles activitats i exercicis de la seva unitat que comportessin l'ús de les mateixes, per la qual cosa no va poder ser desplegat a l'estranger, afectant amb això l'operativitat de la unitat".

A més, l'informe de l'Assessoria Jurídica General de la Defensa és demolidor i explica per què el Ministeri de Defensa el va apartar del servei. El consum reiterat de cocaïna per part d'aquest suboficial -col·laborador immediat del comandament i escalafó intermig entre els oficials i la tropa- va provocar una pèrdua de confiança per part dels seus superiors que fins i tot li van haver de prohibir conduir vehicles militars i el van haver de traslladar a la cuina de la unitat, la qual cosa és obvi que afectava a la prestació del servei en tant que estava inhabilitat per al comandament i no tenia capacitat per realitzar guàrdies de seguretat i ordre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona
El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

?Segurament és un dels millors bufets lliures del món, es diu Les Grands Buffets i és a Narbona...

«Seguiré penjant vídeos fins que me´n cansi»

«Seguiré penjant vídeos fins que me´n cansi»

El jove de l'Escala ja ha aconseguit patrocinar una aplicació mòbil i no descarta més contractes...

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

?La plataforma gironina ha elaborat una guia pràctica per escollir les zones de treball a Grècia,...

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

La unitat que avalua el risc de patir càncer hereditari va rebre 537 nous pacients gironins l'any...

Atempten contra la MAT disparant als cables que passen per Cervià de Ter

Atempten contra la MAT disparant als cables que passen per Cervià de Ter

Els Mossos d'Esquadra investiguen quina arma es va fer servir per danyar l'estesa en tres punts...

El Tribunal Suprem anul·la la construcció de sis habitatges nous a Ravós del Terri

El Tribunal Suprem anul·la la construcció de sis habitatges nous a Ravós del Terri

La sala ratifica una sentència del Superior de Justícia de Catalunya que invalida el creixement...

Enllaços recomanats: Premis cinema