El CaixaFòrum de Girona acollirà el proper divendres 28 d'octubre una jornada d'anàlisi sobre les tendències del turisme de vacances, organitzada per la Fundació Jordi Comas Matamala. El propòsit d'aquest esdeveniment, adreçat als professionals i als estudiants del sector turístic, és radiografiar l'evolució de les demandes de les persones que escullen el nostre país per passar-hi les vacances i adequar els recursos disponibles per captar-los. L'acte comptarà amb la participació del conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Baiget; del vicepresident del govern balear i conseller de Turisme Biel Barceló i de destacats experts.

Per dur a terme aquest exercici d'anàlisi, la jornada s'estructurarà en quatre meses. En la primera -just després de la benvinguda i salutacions institucionals-, es tractarà la qüestió des de l'àmbit acadèmic mitjançant les intervencions de Francesc Valls (Esade), Josep Donaire (UdG) i Salvador Antón (URV), moderats per Maria Abellanet, directora del CETT i patrona de la Fundació Jordi Comas. El segon àmbit reunirà els especialistes que analitzaran el tema des de la perspectiva empresarial: Joan Molas (president de la CEHAT), Guillermo Díaz Montañés (Artiem Hotels de Menorca) i Agustí Codina (Med Playa), amb la moderació de Martí Sabrià, director general del Grup Costa Brava Centre i també patró de la Fundació.

Després del descans de l'hora de dinar, tindrà lloc la tercera mesa, que se centrarà en l'anàlisi des de l'àmbit de la comunicació i l'usuari, amb les intervencions de Domènec Biosca (president d'ACPETUR), Xevi Xirgo (director d'El Punt Avui) i Salvador Garcia-Arbós (periodista de gastronomia i viatges), la intervenció dels quals quedarà sota la moderació del periodista i comunicador Josep Puigbó, que també forma part del patronat de la Fundació.

La visió de les institucions

Finalment, el quart àmbit tractarà la qüestió des de la perspectiva de les institucions; hi participaran Eulogi Bordas (CEO de THR i director de plans estratègics de turisme per a Grècia o Croàcia, entre d'altres), Biel Barceló (vicepresident del govern balear i titular de la cartera de Turisme) i Jordi Baiget (conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya), amb la moderació de Joaquim Nadal, catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Girona i anteriorment alcalde d'aquesta ciutat i conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat.

La jornada, que començarà a les 9 del matí, s'emmarca en els objectius principals de la Fundació Jordi Comas: convocar agents autoritzats sobre Turisme per recollir la seva diagnosi de present i de futur i transmetre-la fent-ne pedagogia i creant pensament. Serà també el darrer dels actes públics programats per la Fundació per a aquest any 2016, en què ha organitzat tres sopars-col·loqui: el primer, el 20 de maig amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el segon, el 16 de setembre amb el cuiner Joan Roca, d'El Celler de Can Roca; i el darrer, el 7 d'octubre amb el socioecòleg Ramon Folch.

Les persones interessades a assistir-hi s'han d'inscriure prèviament a través de la pàgina web de la Fundació.