Agricultura crearà un grup d'Agents Rurals per lluitar contra el senglar

Estarà especializat a combatre fauna salvatge i a Girona es preveu que treballin per frenar la plaga de porcs salvatges

09.02.2017 | 05:19
Una batuda nocturna a Cruïlles, l´agost passat

Un grup especialitzat d'Agents Rurals per lluitar contra la plaga de senglars. Aquesta és una de les línies amb les quals està treballant el departament d'Agricultura per frenar la fauna salvatge que causa estralls a diferents punts de les comarques de Girona.

Segons va declarar la directora dels serveis territorials del Departament d'Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, a Ràdio Girona, l'objectiu és crear un grup d'agents d'aquest cos que estigui especialitzat en control de població de la fauna salvatge. En concret, Guillaumes destaca que a la demarcació de Girona «tenim bastants problemes amb el senglar, però n'hi ha d'altres amb el conill».

Aquest grup d'agents s'està ultimant i es tractaria, segons Guillaumes, d'uns 90 efectius dels Agents Rurals que es desplegarien a tot Catalunya, «cada demarcació tindria el seus» i es repartirien en funció del que calgui, conclou.

Els caçadors de les comarques de Girona calculen que entre el gener i l'agost van abatre prop de 18.000 senglars, uns 1.500 més que l'any anterior. La proliferació d'aquests mamífers ungulats és tal que es fa molt difícil portar un registre concret de la cabanya.

Al març de l'any passat, per exemple, el Departament d'Agricultura publicava un informe en el qual xifrava en 13.000 els senglars abatuts en tota la temporada 2014-2015. La majoria d'animals els van abatre les diferents colles de caçadors però també es van autoritzar moltes batudes especials, incloses 42 de nocturnes.

Valoració de danys
A banda de la creació del grup especialitzat en fauna salvatge, el pla comporta també fer una valoració econòmica dels danys, ja que actualment no es disposa de dades exactes de tot Catalunya. També es preveu regular quan es pot fer ús d'arma de foc o no per lluitar contra aquests ungulats. La directora general de Forest, Montserrat Barniol, ho va explicar fa pocs dies en una fira a Tàrrega, on va destacar que la clau al final és aconseguir una millor coordinació entre administració, societats de caçadors, pagesos i agents rurals per «ser més efectius en les actuacions». Cal recordar que aquest tipus d'ungulats no només causen problemes als agricultors i als caçadors, sinó també als Agents Rurals i als conductors.

A la demarcació de Girona els animals van causar 2.058 accidents de trànsit. La majoria d'ells van ser provocats principalment per senglars, cabirols i cérvols. Això suposa que aquests tipus de sinistres viaris que van tenir lloc a Girona van suposar el 24,9 per cent dels 8.267 accidents que es van registrar entre 2010 i 2014, fet que dóna una mitjana anual de 514 topades amb animals a les carreteres de la demarcació.

En més d'una ocasió des dels Mossos d'Esquadra de Trànsit de la demarcació de Girona han recordar que l'atropellament de senglars representa la segona causa d'accidents de trànsit al territori. I gairebé el 95 per cent dels accidents amb fauna salvatge que es produeixen estan causats per ungulats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Seguiré penjant vídeos fins que me'n cansi»
«Seguiré penjant vídeos fins que me'n cansi»

«Seguiré penjant vídeos fins que me'n cansi»

El jove de l'Escala ja ha aconseguit patrocinar una aplicació mòbil i no descarta més contractes...

Viure de YouTube gràcies als videojocs des de Vilajuïga

Viure de YouTube gràcies als videojocs des de Vilajuïga

«M'aixeco cada matí pensant en el que faré. Avui en dia, poder treballar del que vols i t'agrada...

Quan el mòbil és el primer joc dels nens

Quan el mòbil és el primer joc dels nens

Cada vegada hi ha més casos d´adicció entre adolescents i també en nens Videojocs com Clash...

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

El paradís dels bufets a 1 h i 20 de Girona

Segurament és un dels millors bufets lliures del món, es diu Les Grands Buffets i és a Narbona

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

Girona Acull ajuda a planificar viatges de voluntariat en camps de refugiats

La plataforma gironina ha elaborat una guia pràctica per escollir les zones de treball a Grècia,...

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

L´ICO va oferir consell genètic a 373 noves famílies de Girona durant el 2016

La unitat que avalua el risc de patir càncer hereditari va rebre 537 nous pacients gironins l'any...

Enllaços recomanats: Premis cinema