Agricultura crearà un grup d'Agents Rurals per lluitar contra el senglar

Estarà especializat a combatre fauna salvatge i a Girona es preveu que treballin per frenar la plaga de porcs salvatges

09.02.2017 | 05:19
Una batuda nocturna a Cruïlles, l´agost passat

Un grup especialitzat d'Agents Rurals per lluitar contra la plaga de senglars. Aquesta és una de les línies amb les quals està treballant el departament d'Agricultura per frenar la fauna salvatge que causa estralls a diferents punts de les comarques de Girona.

Segons va declarar la directora dels serveis territorials del Departament d'Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, a Ràdio Girona, l'objectiu és crear un grup d'agents d'aquest cos que estigui especialitzat en control de població de la fauna salvatge. En concret, Guillaumes destaca que a la demarcació de Girona «tenim bastants problemes amb el senglar, però n'hi ha d'altres amb el conill».

Aquest grup d'agents s'està ultimant i es tractaria, segons Guillaumes, d'uns 90 efectius dels Agents Rurals que es desplegarien a tot Catalunya, «cada demarcació tindria el seus» i es repartirien en funció del que calgui, conclou.

Els caçadors de les comarques de Girona calculen que entre el gener i l'agost van abatre prop de 18.000 senglars, uns 1.500 més que l'any anterior. La proliferació d'aquests mamífers ungulats és tal que es fa molt difícil portar un registre concret de la cabanya.

Al març de l'any passat, per exemple, el Departament d'Agricultura publicava un informe en el qual xifrava en 13.000 els senglars abatuts en tota la temporada 2014-2015. La majoria d'animals els van abatre les diferents colles de caçadors però també es van autoritzar moltes batudes especials, incloses 42 de nocturnes.

Valoració de danys
A banda de la creació del grup especialitzat en fauna salvatge, el pla comporta també fer una valoració econòmica dels danys, ja que actualment no es disposa de dades exactes de tot Catalunya. També es preveu regular quan es pot fer ús d'arma de foc o no per lluitar contra aquests ungulats. La directora general de Forest, Montserrat Barniol, ho va explicar fa pocs dies en una fira a Tàrrega, on va destacar que la clau al final és aconseguir una millor coordinació entre administració, societats de caçadors, pagesos i agents rurals per «ser més efectius en les actuacions». Cal recordar que aquest tipus d'ungulats no només causen problemes als agricultors i als caçadors, sinó també als Agents Rurals i als conductors.

A la demarcació de Girona els animals van causar 2.058 accidents de trànsit. La majoria d'ells van ser provocats principalment per senglars, cabirols i cérvols. Això suposa que aquests tipus de sinistres viaris que van tenir lloc a Girona van suposar el 24,9 per cent dels 8.267 accidents que es van registrar entre 2010 i 2014, fet que dóna una mitjana anual de 514 topades amb animals a les carreteres de la demarcació.

En més d'una ocasió des dels Mossos d'Esquadra de Trànsit de la demarcació de Girona han recordar que l'atropellament de senglars representa la segona causa d'accidents de trànsit al territori. I gairebé el 95 per cent dels accidents amb fauna salvatge que es produeixen estan causats per ungulats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Port de la Selva.
Nevada primaveral al Pirineu i pluges de prop de 100 litres a la Vall d'en Bas i Molló

Nevada primaveral al Pirineu i pluges de prop de 100 litres a la Vall d'en Bas i Molló

Els Bombers van haver de fer una vintena de sortides, una d'elles, un accident de gravetat, i un...

«El dret a decidir es un joc de paraules, en democràcia decidim cada dia»

«El dret a decidir es un joc de paraules, en democràcia decidim cada dia»

Exlehendakari i expresident del Congrés dels Diputats, Patxi López va ser ahir a Girona per...

Figueres obre la campanya de donacions de sang gironines amb els Bombers

Figueres obre la campanya de donacions de sang gironines amb els Bombers

Figueres va donar ahir el tret de sortida de la campanya «Els bombers t'acompanyen a donar...

Deu farmàcies de Girona seran sentinelles i alertaran de l´abús i mal ús de fàrmacs

Deu farmàcies de Girona seran sentinelles i alertaran de l´abús i mal ús de fàrmacs

?Salut preveu posar en marxa a l'estiu una xarxa de 60 oficines per detectar problemes amb els...

Trenta dones de catorze associacions es reuneixen amb la directora de l´ICD

Trenta dones de catorze associacions es reuneixen amb la directora de l´ICD

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va inaugurar ahir a...

Protecció Civil manté les alertes per les incidències de la nit

Protecció Civil manté les alertes per les incidències de la nit

Diverses carreteres es troben tallades a causa del gel i la neu | S'esperen crescudes del Ter i el...

Enllaços recomanats: Premis cinema