Agricultura crearà un grup d'Agents Rurals per lluitar contra el senglar

Estarà especializat a combatre fauna salvatge i a Girona es preveu que treballin per frenar la plaga de porcs salvatges

19.10.2016 | 07:26
Una batuda nocturna a Cruïlles, l´agost passat

Un grup especialitzat d'Agents Rurals per lluitar contra la plaga de senglars. Aquesta és una de les línies amb les quals està treballant el departament d'Agricultura per frenar la fauna salvatge que causa estralls a diferents punts de les comarques de Girona.

Segons va declarar la directora dels serveis territorials del Departament d'Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, a Ràdio Girona, l'objectiu és crear un grup d'agents d'aquest cos que estigui especialitzat en control de població de la fauna salvatge. En concret, Guillaumes destaca que a la demarcació de Girona «tenim bastants problemes amb el senglar, però n'hi ha d'altres amb el conill».

Aquest grup d'agents s'està ultimant i es tractaria, segons Guillaumes, d'uns 90 efectius dels Agents Rurals que es desplegarien a tot Catalunya, «cada demarcació tindria el seus» i es repartirien en funció del que calgui, conclou.

Els caçadors de les comarques de Girona calculen que entre el gener i l'agost van abatre prop de 18.000 senglars, uns 1.500 més que l'any anterior. La proliferació d'aquests mamífers ungulats és tal que es fa molt difícil portar un registre concret de la cabanya.

Al març de l'any passat, per exemple, el Departament d'Agricultura publicava un informe en el qual xifrava en 13.000 els senglars abatuts en tota la temporada 2014-2015. La majoria d'animals els van abatre les diferents colles de caçadors però també es van autoritzar moltes batudes especials, incloses 42 de nocturnes.

Valoració de danys
A banda de la creació del grup especialitzat en fauna salvatge, el pla comporta també fer una valoració econòmica dels danys, ja que actualment no es disposa de dades exactes de tot Catalunya. També es preveu regular quan es pot fer ús d'arma de foc o no per lluitar contra aquests ungulats. La directora general de Forest, Montserrat Barniol, ho va explicar fa pocs dies en una fira a Tàrrega, on va destacar que la clau al final és aconseguir una millor coordinació entre administració, societats de caçadors, pagesos i agents rurals per «ser més efectius en les actuacions». Cal recordar que aquest tipus d'ungulats no només causen problemes als agricultors i als caçadors, sinó també als Agents Rurals i als conductors.

A la demarcació de Girona els animals van causar 2.058 accidents de trànsit. La majoria d'ells van ser provocats principalment per senglars, cabirols i cérvols. Això suposa que aquests tipus de sinistres viaris que van tenir lloc a Girona van suposar el 24,9 per cent dels 8.267 accidents que es van registrar entre 2010 i 2014, fet que dóna una mitjana anual de 514 topades amb animals a les carreteres de la demarcació.

En més d'una ocasió des dels Mossos d'Esquadra de Trànsit de la demarcació de Girona han recordar que l'atropellament de senglars representa la segona causa d'accidents de trànsit al territori. I gairebé el 95 per cent dels accidents amb fauna salvatge que es produeixen estan causats per ungulats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els primers gruixos de neu de l´hivern al Pirineu central atrauen el públic familiar

Els primers gruixos de neu de l´hivern al Pirineu central atrauen el públic familiar

El domini Alp 2.500 format per La Molina i Masella ha iniciat temporada amb fins a 81 km esquiables

Els Agents Rurals busquen un grup de gossos salvatges a Santa Pau

Els Agents Rurals busquen un grup de gossos salvatges a Santa Pau

Són quatre o cinc gossos de mida mitjana que corren per la muntanya i en ocasions han bordat la gent

Descobreix cinc espais naturals de llegenda a pocs minuts de Girona

Descobreix cinc espais naturals de llegenda a pocs minuts de Girona

Camina o fes ruta coneixent les històries fantàstiques de les Estunes, les Deveses de Salt, la...

La Loteria de Nadal posa a la venda 32,3 milions d´euros en dècims a Girona

La Loteria de Nadal posa a la venda 32,3 milions d´euros en dècims a Girona

Fa anys que la sort passa de llarg a les comarques gironines

El preu mig dels forfets gironins és el més econòmic de tot el Pirineu oriental

El preu mig dels forfets gironins és el més econòmic de tot el Pirineu oriental

L'abonament per dia se situa en 31,2 euros de promig a causa de les reduïdes dimensions de les...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Enllaços recomanats: Premis cinema