«Reconfortava saber que no anàvem sols, que no estàvem sols davant del patiment i això va fer més fàcil l'acompanyament final al meu germà», explicava ahir la Núria Puig-Pey. La Núria és germana d'en Toni, que va morir de càncer, i és també una de les 1.500 persones que ha atès el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades des que es va posar en marxa a Girona a principis del 2015.

El programa, que impulsa l'obra social de La Caixa, ha acompanyat 636 pacients gironins en el final de la vida i més de 900 familiars per a ajudar-los a afrontar la malaltia terminal d'una persona estimada.

Desenvolupat per un equip d'atenció psicosocial integrat per cinc psicòlogues de Mutuam, aquest programa ofereix assistència a l'hospital Josep Trueta de Girona, i al Santa Caterina de Salt, al centre sociosanitari La República i a l'hospital sociosanitari Mutuam. A més, també atén pacients de les àrees bàsiques de salut del Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva Interior, així com a través d'una unitat de suport domicialiari.

La voluntat del servei és «alleujar el patiment de la persona i la família, acompanyar-lo, afavorir la comunicació amb l'entorn i mitigar les seves pors i les angoixes», explicava ahir el doctor Xavier Gómez-Batiste, metge de l'ICO, director científic del programa i responsable del programa de Cures Pal·latives de l'Organització Mundial de la Salut.

«A vegades, el pacient ho té més assumit i és la família qui emmalalteix de veritat», va exposar Gómez-Batiste, assenyalant la necessitat de mitigar l'experiència traumàtica del malalt i el seu entorn treballant qüestions com la dignitat, el sentit de vida o la relació amb la trascendència i l'espiritualitat, més enllà de la religió.

El perfil majoritari del pacient és el d'un malalt de càncer, però també assisteix persones amb una malaltia crònica. Ofereix atenció psicosocial en la darrera fase de la vida i complementa l'assistència de les unitats de cures pal·liatives o les unitats de continuïtat assistencial, amb qui treballa de manera coordinada. «Aquests professionals estan plenament integrats en l'equip d'atenció dels centres, s'hi comuniquen fàcilment i aborden els casos conjuntament, amb una fòrmula molt encertada», segons el director territorial del Departament de Salut, el doctor Miquel Carreras.

Integrar les psicòlogues dins l'equip que tracta el pacient permet, de retruc, tenir cura del professional sanitari. «També necessita unes pautes i un suport en el dia a dia», va afirmar Mireia Bosch, directora de l'equip d'atenció psicosocial a Girona.

El programa, a més, té un efecte multiplicador, segons els seus responsables. «S'estén a altres pacients, perquè genera unes experiències i uns coneixements que es poden replicar fora del programa», va subratllar el doctor Gómez-Batiste.