L'Ajuntament de Besalú en el seu darrer ple va aprovar el plec de clàusules administratives particulars aplicades al contracte de servei públic per a la recollida i transport de residus. És a dir, va aprovar les condicions per optar a un servei de recollida municipal de residus. La concessió és per 4 anys més 2 de prorrogables i té un preu de sortida d'1.232.140,92 euros.

L'alcalde de Besalú, Lluís Guinó (CiU), ha exposat que el motiu de la convocatòria per a un servei municipal d'escombraries és que l'Ajuntament de Besalú ha optat per la recollida porta a porta.

La voluntat de l'Ajuntament és començar a fer la recollida porta a porta per la primavera del 2017. Això no obstant, la recollida de residus a la porta no és el darrer pas. La intenció de l'Ajuntament és bonificar els veïns que facin més bé la tria i siguin més formals a l'hora de deixar els residus davant de la porta. És a dir, els veïns pagaran per generació de residus.

Per tal de donar suport als veïns en el canvi d'hàbits que suposarà la recollida, l'Ajuntament repartirà material i farà xerrades informatives.

Besalú és el primer municipi de la Garrotxa que fa una aposta decidida pel porta a porta. Es tracta del model de recollida aconsellat per l'Agència Catalana de Residus. En base a aquest consell, l'Ajuntament de Santa Pau també fa temps que fa sortir el porta a porta en el debat del ple. En el darrer, l'alcalde, Josep Companys (Units per Santa Pau - AM) va considerar: «La majoria dels municipis que l'han implantat, no tots, n'estan satifets». En base a l'experiència, va assenyalar: «Potser seria un model a tenir en compte en un futur no molt llunyà».

Model comarcal

De moment, el sistema de recollida comarcal és el mateix de sempre, amb algunes variacions. Fa poc, la Vall d'en Bas, Sant Joan les Fonts, les Preses i Santa Pau han optat per posar contenidors d'envasos al costat dels de rebuig verds de sempre. Es tracta d'una mesura destinada a reduir l'impacte dels envasos buits, ampolles de plàstic i capses de cartró plastificat, en el rebuig normal. És a dir, el contenidor, on pot anar tot. A cada poble, la incorporació de contenidors d'envasos ha anat a acompanyada d'actes informatius.

Encara molts ajuntaments han promogut sistemes de compostatge casolà. En el seu darrer ple, l'Ajuntament de Santa Pau va aprovar augmentar un 2,64% el rebut de les escombraries. Hi van introduir una reducció del 10% per als veïns que fan compostatge casolà.

L'alcalde, Josep Companys, va avisar que l'Ajuntament farà un seguiment de les persones que s'han apuntat a les campanyes de compostatge municipals. Va observar: «Seran per veure si fan servir els compactadors o no». L'objectiu general és arribar a un 60% de reciclatge pel 2020, la Garrotxa està en un 40%.