Els agents dels Mossos d'Esquadra de la Regió Policial de Girona no estan fent totes les pràctiques de tir obligatòries, asseguren els sindicats, que xifren en «tres de cada quatre» els agents que no han pogut fer aquesta formació.

Des de la Trisindical dels Mossos, María José Dávila, que és la delegada del sindicat CAT?(Col·lectiu autònom de Treballadors) a Girona destaca que «hi ha comissaries on fins i tot ningú ha fet cap pràctica». I?afegeix que segons el que han pogut comptabilitzar «només un 25% dels policies han fet l'exercici obligatori».

Des del Departament d'Interior, com va recollir TV3, el conseller, Jordi Jané, va assegurar que les pràctiques obligatòries de tir s'estan fent. Però tot i això, va anunciar que demanarà informes per saber-ne els detalls dels fets i que s'analitzaran els casos si n'hi ha.

Els Mossos d'Esquadra tenen dues pràctiques de tir a l'any per obligació. El sindicat CAT?va denunciar a finals d'octubre en una carta adreçada al director general de la Policia, Albert Batlle, la situació. On se li demanava entre d'altres, «quin és l'actual criteri per seleccionar els agents i o comissaries per realitzar les pràctiques anuals de tir com consta la seva obligatorietat com a formació a la instrucció» corresponent.

I és que segons explicava María José Dávila, la delegada del CAT a Girona en l'escrit dirigit a Batlle i com ahir confirmava, hi ha agents que «han estat un any sencer sense realitzar cap pràctica de tir». En d'altres casos, de les dues pràctiques semestrals «se'ls ha convocat a una tirada del segon semestre sense haver realitzar la primera o comissaries on no se n'ha fet cap durant tot un any».

Dues pràctiques de tir a l'any

Els Mossos d'Esquadra fan aquestes dues pràctiques al camp de tir al llarg de l'any. I en total, recorda Dàvila, cada agent del cos de Mossos d'Esquadra ha de fer 113 trets per any i en moviment. Tot això, destaca, «per apropar-nos a les policies europees».

Aquesta situació ha desembocat que fins i tot hi hagi agents del cos que hagin optat per anar pel seu compte en centres privats per fer servir l'arma i fer els exercicis que els pertocarien. La situació és especialment crítica, assegura la representant sindical, des que hi ha hagut atemptats gihadistes a França. Un fet que ha suposat l'activació del nivell 4 a Catalunya per alerta terrorista. Dàvila lamenta la situació i recorda que després dels malaurats fets la policia «és qui hauria d'estar més ben formada».

S'analitzarà

El consell d'Interior aquest dijous va ser a Girona i en declaracions a TV3 va explicar que els agents de Girona fan les pràctiques obligatòries dos cops l'any, tal com està previst. Va afegir que Interior «analitzarà si hi ha casos concrets que això hagi pogut no tenir la resposta adequada i intentarem solucionar-ho». Per acabar va destacar que en l'actualitat «el cos de Mossos d'Esquadra està rebent una inversió com mai s'havia rebut».