Un nou protocol al Trueta accelera la recuperació dels operats de genoll

L´hospital preveu realitzar cada any unes 200 intervencions de pròtesi amb aquest sistema, que redueix l´estada del pacient al centre després de passar pel quiròfan

16.11.2016 | 08:29
Un nou protocol al Trueta accelera la recuperació dels operats de genoll

L´hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa un nou protocol de pròtesis de genoll que millora i accelera la recuperació del pacient després de la intervenció quirúrgica. Aquest nou protocol, que s´ha començat a posar en pràctica aquesta setmana, s´anomena Rapid Recovery i proposa un enfocament novedós del procediment per fer que la recuperació del pacient sigui més ràpida, efectiva i amb menys dolor.

Els responsables del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica del Trueta estimen que cada any es realitzaran unes 200 intervencions, és a dir, el 80% de les pròtesis de genoll que s´implanten anualment al centre de referència de les comarques gironines.

La finalitat d´aquest sistema,expliquen des de l´hospital Josep Trueta, és que el pacient sigui una part activa del procés, reduir els riscos i les complicacions de la cirurgia i que l´afectat torni a fer una vida activa en el menor temps possible.

El Trueta és el primer centre de l´Institut Català de la Salut (ICS) que aplica aquest protocol, que ha estat consensuat per un equip multidisciplinari de l´hospital integrat per especialistes de traumatologia, anestesiologia i rehabilitació; infermeria, fisioteràpia i administratius.

El sistema de treball del nou protocol comença des d´abans de l´operació, ja que es fa una anàlisi més acurada de diversos factors del pacient i s´optimitza.

A més, el Rapid Recovery incorpora també sessions informatives i d´educació sanitària per a pacients i familiars dues setmanes abans de l´operació, per resoldre dubtes i conèixer l´equip que l´assistirà. Se´ls expliquen els detalls del procés i es fan pràctiques reals amb el pacient sobre qüestions com la manera d´aixecar-se del llit o la millor posició de la cama per moure´s dins de casa.

Ja dins el quiròfan, també s´ha modificat el procediment quirúrgic: l´administració de l´anestèsia s´orienta d´una manera més específica al tipus d´intervenció i s´eliminen els habituals drenatges i sondatges.

Després de l´operació

Finalment, el protocol Rapid Recovery també canvia el postoperatori. Des del mateix dia de la operació, el pacient comença a moure el genoll i a caminar amb l´ajuda dels professionals de fisioteràpia i d´infermeria, a diferència del que es feia abans, quan les primeres 48 hores després de la cirurgia es recomanava repòs absolut.

A partir de llavors, el pacient pot tornar a casa dos o tres dies després d´haver estat intervingut, escurçant els temps d´hospitalització, perquè fins ara l´estada mitjana per a aquesta mena d´intervencions era de 4,5 dies.

A més, l´endemà de l´alta hospitalària l´equip d´infermeria es posa en contacte per telèfon amb els pacients per fer un seguiment de la seva evolució i resoldre els possibles dubtes que els hagin sorgit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Accident de moto a la rotonda de la Canya

Accident de moto a la rotonda de la Canya

SINISTRE VIARI. La causa de l'accident d'una motocicleta a la rotonda de la Canya (Sant Joan les...

El Servei de Meteorologia alerta que es manté a Girona un índex ultraviolat molt alt

El Servei de Meteorologia alerta que es manté a Girona un índex ultraviolat molt alt

La intensitat de la radiació solar arribarà avui a nivells de 8 sobre 10 a Figueres, la Bisbal,...

Fracassa l´últim intent per resoldre la vaga d´ambulàncies a Girona

Fracassa l´últim intent per resoldre la vaga d´ambulàncies a Girona

Ahir es van reunir els sindicats i l'empresa adjudicatària, Transports Sanitaris de Catalunya, amb...

Madrenas està decidida a signar el que sigui perquè a Girona es pugui votar l´1-O

Madrenas està decidida a signar el que sigui perquè a Girona es pugui votar l´1-O

L'alcaldessa de Girona assumeix que pot ser inhabilitada i lamenta que el govern espanyol faci...

Demanen donacions per reparar la torre del rellotge de Sant Joan les Fonts

Demanen donacions per reparar la torre del rellotge de Sant Joan les Fonts

L'església parroquial és un dels edificis més grans...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema