Desenes d'alcaldes i regidors de les comarques gironines van obrir ahir, Dia de la Constitució, les portes d'una seixantena d'ajuntaments de la província. A la majoria dels consistoris només hi havia càrrecs electes, tot i que -com a mínim- en tres ajuntaments gironins també hi havia funcionaris que van treballar voluntàriament. Dos dels consistoris estan governats per la CUP, Celrà i Viladamat, mentre que el tercer té ERC a l'alcaldia, que és Sant Julià de Ramis. D'aquesta manera, prop de 350 ajuntaments del conjunt de Catalunya -segons va apuntar l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)- van repetir la imatge d'alcaldes o regidors sobiranistes reunits o fent actes reivindicatius a favor de la independència.

A la demarcació de Girona, el llistat de consistoris on els seus electes van treballar aquest 6-D inclou municipis de totes les comarques, amb l´Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès i la Selva com els territoris que van sumar més casos. Tot i això, gairebé a tots els ajuntaments es va fer feina, sobretot, de portes endins, excepte en els tres consistoris gironins que van tenir alguns funcionaris asseguts a les taules. A Celrà, de la trentena de treballadors a qui es va donar l'opció de treballar, només n'hi va haver quatre. L'alcalde, Dani Cornellà, va reconèixer que l'efecte del 12-O va fer que molts funcionaris tinguessin por a patir represàlies per part de l'Estat.

En canvi, a Viladamat, quatre dels cinc funcionaris que podien treballar van optar per ser a la feina aquest 6-D (al consistori n'hi ha sis, tot i que un d'ells està de baixa). Pel que fa a Sant Julià de Ramis, una treballadora municipal també va assistir voluntàriament a l'ajuntament. L'alcalde, Marc Puigtió, va explicar que la funcionària es va oferir «perquè tenia feina endarrerida» i va ajudar el govern «a preparar els pressupostos per al 2017». Durant el matí, el consistori va rebre la visita de veïns i va atendre trucades.

Un cas a part va viure l'ajuntament de Santa Coloma de Farners, que no estava obert al públic malgrat que l'alcalde, Jordi Martí (ERC), va explicar que hi havia tres funcionaris que havien demanat treballar el Dia de la Constitució. «Vam facilitar aquestes peticions, però l'atenció al públic estava tancada», va subratllar Martí.

En paral·lel, una dotzena de consistoris gironins (com a mínim) van rebre trucades prèvies o emails per part dels Mossos d'Esquadra. El dilluns, la policia catalana es va posar en contacte amb certs ajuntaments per demanar si el 6-D obririen i si hi hauria funcionaris treballant; en la majoria dels consistoris afectats hi governa ERC o la CUP. Tot i confirmar la consulta des dels Mossos, no han transcendit els motius.