Loteries i Apostes de l'Estat, que ha posat a la venda a Girona 1,6 milions de dècims del Sorteig Extraordinari de Nadal, amb un valor de 32,3 milions d'euros. A tot Catalunya, ha consignat més de 21,9 milions de dècims, amb un valor de 438,5 milions d'euros.

Els catalans van comprar l'any passat en despatxos de Catalunya més de 383 milions d'euros en Loteria de Nadal, encara que la Grossa va ser esquiva amb Catalunya, que només va poder recuperar alguns pessics de la resta de premis, 16 sèries del segon, del qual es van beneficiar les treballadores d'un geriàtric de Roda de Berà (Tarragonès), i 13 dècims del tercer i un cinquè premi íntegre a Caldes de Montbui (Vallès Oriental). A les comarques gironines, la sort fa anys que passa de llarg.

En total, sense comptar premis menors, aproximacions ni devolucions, els premis van regar amb uns 44 milions d'euros diferents llocs de Catalunya, un 12 % dels més de 383 milions d'euros que els catalans van jugar l'any passat en aquest sorteig extraordinari.

La província de Lleida segueix sent una la que més dècims ven a Espanya, gràcies en part a l'administració de loteria de Sort (Pallars Sobirà), on molts jugadors acudeixen des de tot Espanya buscant la sort de "La Bruixa d'Or".

Aquest any s'han posat a la venda a la província de Lleida un total de 58,3 milions d'euros en 2,9 milions de dècims. Tarragona, segueix sent l'única província espanyola on mai ha tocat la Grossa.

Encara que de les consignacions per a la venda, molts dècims seran retornats perquè no seran venuts, especialment els considerats com a "números lletjos" pels jugadors, els catalans acostumen a jugar dècims i participacions d'altres llocs d'Espanya que els arriben bé a través de familiars, amics o companys de treball o comprant-los per Internet.

Durant aquesta setmana de pont, nombrosos compradors estan fent cua a les principals administracions de loteria de tot Espanya, segons han reconegut diversos loters consultats.

Teo Baró, de l'administració de loteria "El Gato Negro" de Barcelona, on es formen llargues cues al carrer Pelai de la capital catalana, ha reconegut a Efe que fins avui les vendes de dècims per Nadal en finestreta han augmentat un 5% respecte a l'any passat.

"Les cues s'estan formant en les hores punta, entre les 11:00 i les 13:30 hores i de 17:00 a 19:00 hores", ha explicat el venedor, que no dóna l'abast a subministrar dècims als compradors àvids de fortuna.

Baró ha explicat: "anem aguantant bé i aquest any el pagament amb targetes està tenint bastant èxit".

El venedor del "Gato Negro" ha afirmat que les terminacions que més demanden aquest any els jugadors són el 5 i el 7 i les que ja ha esgotat són els dècims acabats en 13, 69 i 15, que són "com un virus, una cosa contagiosa, hi ha gent molt fidel a aquestes terminacions i sempre demanen el mateix número".

"Molts juguen cada any el mateix número per por que toqui i no fan experiments", ha conclòs Baró, que ha reconegut que la venda de dècims per Internet va a l'alça.

Altres loters han explicat que els números més demandats són sempre els relacionats amb esdeveniments d'importància personal per als jugadors, com casaments, naixements o aniversari.

També els relacionats amb la mort de personatges, els triomfs d'esportistes o les ruptures d'estrelles de cinema són de les últimes dates a incorporar-se a la llista dels números més buscats per al sorteig nadalenc.