n La prova d'avaluació de quart d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), que s'aplica a Catalunya des de fa sis anys, per avaluar les competències i els coneixements bàsics de l'alumnat al final d'aquesta estapa educativa, es duran a terme aquest curs els dies 14 i 15 de febrer.

Segons va anunciar la Conselleria d'Ensenyament, el dimarts 14 de febrer es realitzaran les proves de matemàtiques, llengua castellana i catalana, mentre que dimecres 15 de febrer es faran les de llengua estrangera i les d'àmbit tecnocientífic.

Aquestes proves, que van començar a fer-se en el curs 2011-2012, avaluen les competències i els coneixements bàsics que ha d'haver adquirit l'alumnat al final de l'educació secundària obligatòria, en competència en comunicació lingüística -en llengua catalana, castellana i estrangera i en aranès a l'Aran-, en competència matemàtica i en competència cientificotecnològica.

Pel que fa a la competència en comunicació lingüística en llengua estrangera s'avalua l'anglès, el francès i l'alemany.

La Conselleria defensa la utilitat

Segons el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, es tracta d'una avaluació externa de caràcter informatiu, formatiu i orientador, que vol ser una eina al servei dels centres, del professorat i de l'alumnat per impulsar la millora global del sistema educatiu català.

El Departament d'Ensenyament va recordar que aquesta és una activitat educativa i que, com a tal, té caràcter obligatori, atès que està configurada com un dret i un deure dels alumnes.

Encara que l'han de fer tots els alumnes de quart d'ESO de Catalunya, des de la Conselleria es va assenyalar que poden haver exempcions totals o parcials, degudament justificades, com l'alumnat nouvingut amb un coneixement insuficient de les llengües de la prova o els alumnes amb necessitats educatives especials.