Els robatoris violents en domicili han crescut en un 77'8% a la demarcació de Girona durant el 2016. S'ha passat de 18 a 32 fets en només un any.

Part d'ells estan vinculats a altres activitats delictives com ara el tràfic de drogues. En concret, són el 37% dels casos. El comissari dels Mossos a Girona, Josep Milan ha destacat que els fan grups que per exemple van a robar la plantació de marihuana a un altre.

Ha posat d'exemple, el cas del doble homicidi a Bordils del 10 de desembre del 2014. Dos lladres van anar a la finca per intentar robar les plantes de marihuana que hi havia a dins així com diners i van acabar morts després que els inquilins s'hi tornessin amb les escopetes.

Aquest tema preocupa al cap de la Regió Policial de Girona i de fet, quan la setmana passada es va desarticular un grup criminal a l'Empordà, capitenjat pel clan Capirote, la policia també va poder comprovar com aquestes organitzacions que trafiquen amb droga adquireixen armes per defensar-se. Se'ls van comissar armes llargues i curtes, que tal i com van poder certificar la policia, eren per protegir-se d'altres grups que els robessin la droga i "no pas de la policia".

A banda de la droga també s'han donat casos de robatoris violents per temes de deutes.

Tot i que els robatoris violents en habitatges han crescut, Milan ha volgut posar èmfasi que dels 32 casos, en un 41% han pogut comprovar que l'objectiu del lladre no era ser violent. Sinó que en ser descoberts, ha relatat durant el balanç delinqüencial del 216, han empleat violència i que sortosament en nombroses ocasions ha acabat amb una empenta.

Per robatoris violents s'han detingut fins a 39 persones, se n'han imputat set. De tots aquests, deu han ingressat finalment a presó. I dels 32 casos, 23 s'han pogut resoldre.

Els robatoris en domicilis ja sigui violents o amb força són una de les línies de treball més importants pels Mossos i mostra d'això és que van dedicar fins a 126.625 hores a combatre'ls.

Els robatoris amb força també han patit un increment el 2016 i és un tema que "preocupa" ha dit el comissari ja que és un tipus de fet que impacta molt als qui el pateixen perquè és en el seu espai més íntim. Durant l'any passat van produir-se 3.614 fets mentre que l'any anterior en van ser 3.150. L'augment és del 14,73%.

En primeres residències se'n van produir 2.047 i la resta, 1.567, en segones. En aquestes darreres la feina policial és més complicada, diu el comissari, perquè són espais on els qui hi viuen no hi van cada dia i per tant, "és molt difícil saber quan s'ha produït el robatori" i en conseqüència, investigar i enxampar l'autor.

En total, s'han fet 707 detencions per robatoris amb força a l'interior de domicili, 495 per robatoris en primeres residències i 212, en segones.

Multirencidents al punt de mira

Del perfil dels detinguts cal destacar els lladres "multirencidents d'alta intensitat" com els ha definit Milan. Són unes delinqüents "que no ingressen a presó perquè la pela és de dos anys i quan surten continuen fent l'activitat". Es solen moure per la regió i tant fant un robatori d'aquesta tipologia com un altre. A més, són lladres matussers. Els quals per exemple per obrir un pis per exemple, tiren la porta a terra o forces les obertures.

Per lluitar contra aquest tipus de delinqüència, que el comissari qualifica de "depredador", Mossos i Interior han reclamat que hi hagi canvis legislatius perquè l'endemà de ser detinguts, passen a disposició judicial i després, tornen a delinquir.

A banda d'aquest tipus de lladres, també hi ha grups especialitzats darrere dels robatorir amb força en domicilis. Són bandes que pugen a la regió de països de l'Est i Xile. Aquests pe rexemple, actuen a l atarda aprofitant que els propietaris no són a casa. També aquí hi hauria els lladres silenciosos que solen ser albano-kosovars.

Més abusos sexuals

Els delictes sexuals són un altre aspecte que s'ha destacat duran el balanç delinqüencial. I és que com ja es portava fent des de l'any passat hna tornat a pujar. Les agressions sexuals s'han incrementat més d'un 4% passant de 71 a 74 fets i els abusos sexuals, encara han pujat més: un 28,7%. Es tracta de passar de 73 a 94 casos el 2016.

Les agressions sexuals, segons ha destacat el comissari dels Mossos a Girona, afecten a dones d'entre els 11 a 25 anys i dels 74 fets del 2016, els Mossos n'han pogut resoldre 63. Això ha suposat la detenció de 51 persones. Aquest tipus de delicte es dóna sobretot els dijous entre la tarda i el vespre i durant les matinades.

Quant als abusos sexuals, el comissari ha destacat que 80 dels 94 fets s'han pogut resoldre i això ha representat que acabessin 31 persones detingudes. Les víctimes, un 76% són noies de menys de 20 anys. Un altre aspecte a ressaltar és que el 80% dels casos d'abusos de l'any passat van ser tocaments. Aquest tipus de delicte a la demarcació s'ha donat marjoritàriament entre el maig i el setembre i els dissabte o dilluns.

Josep Milan ha volgut fer una anàlisi dels casos i ha destacat que en casos de nens i nenes que tenen entre 0 i 10 anys quan són víctimes d'abusos qui els perpetra són persones del seu entorn, de confiança i interfamiliar. Mentre que quan es donen en adolescents, els agressors són homes i es donen a la via pública així com en àrees d'oci nocturn. I a mesura que la víctima té una edat més alta, l'agressor sol ser la parella o una exparella. Cal destacar, com ha dit el cap dels Mossos a la Regió Policial de Girona, que un 5,3% dels casos estaven relacionats amb les noves tecnologies.

A la roda de premsa també hi era present el director de la Policia a Catalunya, Albert Batlle que ha destacat que els casos d'abusos estan aflorant i per això aquest increment no només a Girona sinó a tot Catalunya. Uns delictes que fins ara es vivien en silenci.

Batlle també ha destacat que a Girona els fets delictius s'han reduït en un 3,09% aquest 2016 passant de 44.774 a 43.390. I Milan ha afegir que a Girona la nota que es posa a la policia és de 7,3 punts mentre que la mitjana catalana és de 6,72, segons va revelar la darrera equesta sobre seguretat.