Cinc hospitals de les comarques gironines partipen en la primera gran compra mancomunada que fa la sanitat catalana per adquirir de manera agregada medicaments contra l'hepatitis C. En tota, una vintena d'hospitals d'arreu de Catalunya, entre els quals hi ha l'hospital Josep Trueta de Girona, el Santa Caterina de Salt, Palamós, Olot i Campdevànol s'han sumat a la compra de medicaments per al tractament de l'hepatits C per ser més eficients per un valor total de 94 milions d'euros, sense l'IVA.

Es tracta de la primera compra conjunta d'aquesta mena de medicaments que fan els vuit centres hospitalaris de l'Institut Català de la Salut (ICS) i una dotzena del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) mitjançant el seu servei agregat de contractacions administratives a través de la fórmula de l'acord marc.

El dia 15 de febrer es va publicar l'anunci de licitació de l'expedient a la plataforma de contractació de la Generalitat de Catalunya. En el marc de la normativa vigent en termes de contractació pública, en aquesta ocasió s'ha aprofitat la possibilitat de mancomunar-se i sumar diferents entitats amb un objectiu comú. Les estratègiques de compra agregada han permès que el CSC i l'ICS hagin estalviat un 20% de despesa als centres.

Des de l'ICS recorden que l'impacte dels nous fàrmacs de l'hepatitis C en el pressupost sanitari és en aquests moments i serà a mitjà termini un gran repte per al sistema sanitari, ja que la seva aportació en millores de salut va lligada a uns alts costos associats.

I és que els nous medicaments de l'hepatitis C, que tenen un elevat impacte pressupostari que ara s'intenta reduir amb estratègies de contractació conjunta, milloren de manera molt important els resultats i suposen un canvi dràstic en el pronòstic del malalt.

«L'aplicació de l'economia d'escala a través d'aquestes sinergies genera estalvis econòmics directes i la minimització de les càrregues administratives», apunta l'ICS.