Els Mossos d'Esquadra han detingut tres homes que durant una setmana s'havien dedicat a robar en 27 establiments comercials de les comarques gironines. Per poder aconseguir el seu botí, a més, van robar vuit vehicles que utilitzaven per cometre els cops. Alguns d'ells els encastaven per robar en els locals i, si no, utilitzaven tapes de clavegueram per trencar els vidres dels llocs. Els Mossos van detenir-los dissabte després de saber que els lladres havien fugit amb un vehicle robat d'un cop a Vilafant. Quan va entrar a la ciutat d'Olot, la policia va protagonitzar una persecució i el conductor del cotxe va conduir de forma temerària pel nucli urbà fins que es va aturar en sec i els tres homes van fugir. Es van embardissar però els agents els van poder detenir.

{C}

Als presumptes autors dels fets se'ls atribueixen 27 robatoris amb força que s'haurien fet des del 3 de març en diversos establiments situats a Montagut (3), Besalú (1), Olot (10), Cornellà del Terri (4), Les Preses (2), Sant Jaume de Llierca, Bescanó, Girona, Vilamalla, Avinyonet de Puigventós i Vilafant (2). Els detinguts són tres homes, de 18, 19 i 25 anys, de nacionalitat romanesa i sense domicili conegut. Se'ls acusa, a més, de ser els presumptes autors de vuit robatoris i furt d'ús de vehicle.

Els llocs escollits per cometre els robatoris van ser de diversa tipologia i van des de carnisseries, tallers, concessionaris, bars, restaurants fins a casals d'avis. En tots els casos el modus operandi era el mateix: utilitzaven tapes de clavegueram per trencar els vidres dels establiments, o bé encastaven vehicles que prèviament havien sostret en altres negocis, com tallers o concessionaris. Un cop dins, sostreien diners o objectes de valor. A més, a un dels detinguts li constava una ordre europea de detenció emesa pel Tribunal Penal de Florència (Itàlia).

Les detencions es van produir durant un dispositiu policial nocturn que s'havia muntat arran un augment de robatoris amb força comesos els darrers dies en diferents establiments comercials d'Olot i rodalia. A un quart de dotze de la nit del 10 de març els Mossos van saber que uns homes havien intentat entrar en un establiment de compravenda de vehicles de Vilafant. Els lladres haurien fugit amb un vehicle sostret, el dia anterior, en un altre robatori a la mateixa població.

Persecució i conducció temerària

L'operatiu policial va permetre localitzar, segons la policia, al cap de poca estona, el vehicle robat amb el qual els autors havien marxat de Vilafant, circulant per l'avinguda dels Reis Catòlics d'Olot. Els Mossos van perseguir el cotxe i van fer senyals acústics i lluminosos al conductor perquè s'aturés. Però aquest no va fer cas a les ordres i va començar a conduir temeràriament pel nucli urbà d'Olot, saltant-se semàfors a gran velocitat. Finalment, el conductor va aturar sobtadament el cotxe al final de l'avinguda President Macià i els tres ocupants van endinsar-se a una zona boscosa, sense fer cas a les indicacions dels agents.

Immediatament diverses patrulles van iniciar la recerca per localitzar els tres fugitius. A un quart d'una de la matinada de l'11 de març van localitzar amagats entre bardisses dos dels lladres i poc després van detenir el tercer.

Els detinguts van passar ahir a disposició judicial. El jutjat d'instrucció d'Olot va acordar la presó provisional comunicada i sense fiança pels delictes de robatoris amb força i furts de vehicles.