La tercera edició de la campanya de donació de sang organitzada pels Bombers de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits, arrencarà aquest dissabte a Figueres i es clourà el proper 1 d'abril, a la Seu d'Urgell i Santa Coloma de Gramenet, just abans de la celebració de Setmana Santa, quan es preveu que baixin les reserves de sang. Sota l'eslògan «Els Bombers t'acompanyen a donar sang» aquesta iniciativa solidària comptarà enguany amb la participació de 16 ciutats catalanes. D'aquestes, cinc seran gironines: Figueres, Roses, Girona, Blanes i Santa Coloma de Farners.

Segons va informar ahir el cos d'emergències, les jornades de donació es dinamitzaran amb la realització d'exercicis de rescat, l'actuació que porten a terme en accidents amb mercaderies perilloses o amb exhibicions de vehicles i equipaments, entre altres.

Per part dels ajuntaments, es mobilitzaran les entitats culturals que oferiran actuacions castelleres i geganteres, batukades o actuacions musicals, que animaran les diverses jornades de donació.

El dia de la inauguració, la recollida de sang es farà de les deu del matí a les dues del migdia i de les quatre de la tarda a vuit del vespre a la Plaça Catalunya de Figueres. A Roses es farà l'endemà, 26 de març, a l'avinguda Pau Casals; el dia 27 de març serà el torn de Blanes, i la recollida es farà a partir de les deu del matí al passeig de Catalunya. A Girona, s'hi organitzaran dues jornades - el 29 i el 30 de març- a la plaça Catalunya a partir de les onze del matí; i finalment l'última ciutat gironina a participar-hi serà Santa Coloma de Farners, on la donació serà el dia 31 de març, al Passeig de la Nòria - Poliesportiu de quatre de la tarda a nou del vespre.

Altres poblacions catalanes que hi participaran seran Castellar del Vallès, Malgrat de Mar, Terrassa, Sabadell, Mollet del Vallès, Amposta, Vilafranca del Penedès, Tortosa, la Seu d'Urgell, Santa Coloma de Gramenet i Caldes de Montbui.

Les dues edicions anteriors d'aquesta campanya que forma part de les iniciatives solidàries de Bombers amb Cor es van tancar amb 913 donacions el 2015 i 1.587 donacions el 2016.

Mantenir les reserves

Les reserves de sang baixen considerablement durant Setmana Santa, sobretot a causa del canvi d'hàbits i les vacances que fan que la població s'acosti menys als punts de donació. Per això amb aquesta campanya els Bombers i el Banc de Sang volen incentivar la participació dels donants les setmanes prèvies a l'abril per tal d'assegurar que es mantenen les reserves. Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s'extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i que els glòbuls vermells als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de l'any i aconseguir unes 1.000 donacions al dia a Catalunya