Les llistes d'espera de persones grans per aconseguir plaça en una residència, més de 24.000 a Catalunya d'acord amb les últimes dades oficials, conviuen amb l'existència de vacants en centres privats, prop de 8.500. Una paradoxa que la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, atribueix a la baixada de les ajudes de la Generalitat el 2010 i la seva congelació. Un fet que la responsable d'aquest col·lectiu, que ofereix 88 serveis a les comarques de Girona, alerta que perjudica l'usuari i que pot acabar amb el sector.

L'últim baròmetre realitzat per ACRA, amb l'objectiu de valorar la situació de les 385 residències assistides i centres de dia que gestionen les seves entitats -73 en municipis gironins-, posa de manifest que el 39% té almenys dues places buides. Per Pascual, aquest fet té una explicació clara: «les ajudes de la Generalitat han disminuït». I remarca que si fins al 2010 oscil·laven entre els 1.000 i els 1.300 euros, ara són de 426 per a les dependències de grau II i de 715 per a les de grau III. «És una diferència enorme», exclama la presidenta d'ACRA, qui adverteix que les ajudes actuals «són insuficients per cobrir una plaça privada que costa 1.700 o 1.800 euros. Per això n'hi ha de lliures».

Vist des de l'altra banda, el 61% dels serveis associats a ACRA tenen plena ocupació o només una plaça disponible, un índex que ha millorat l'últim any. Pel que fa a les causes, Pascual reflexiona que «potser és perquè hi ha la sensació que la crisi passa», però opina que «sobretot es deu al fet que cada vegada hi ha més majors de 85 anys amb necessitats de dependència molt altes». De totes maneres, insisteix que «necessitem més plaça pública o augmentar l'import de la prestació».

D'altra banda, com a representant del sector privat de recursos assistencials per a gent gran, Cinta Pascual reclama a la Generalitat que augmenti la tarifa de les places que, com les ajudes, estan congelades des de 2010 -fins llavors s'incrementaven d'acord amb l'IPC. En canvi, «els costos de subministrament que paguen les entitats han crescut un 10,62%», denuncia la presidenta. Ara bé, Pascual aclareix que en cap cas volen que es toqui el copagament dels usuaris, sinó «que la Generalitat augmenti la seva aportació econòmica». La setmana vinent està prevista una reunió per continuar discutint aquest assumpte.

En l'actualitat, entitats associades a ACRA ofereixen 37 serveis residencials a les comarques de Girona, 36 centres de dia, 9 serveis d'ajuda a domicili, 2 d'habitatge tutelat, 2 de sociosanitaris i hospital de dia, un de teleassistència i un servei tutelar.

A finals de 2016, quan va anunciar una ampliació de places de residència amb finançament públic, la consellera Dolors Bassa va assegurar que «tots els recursos que tenim disponibles els hem destinat, els destinem i els destinarem a atendre les persones per un envelliment digne». També va remarcar que la Generalitat ha assumit les retallades de l'Estat en la Llei de la Dependència, que en teoria s'haurien de repartir les dues administracions.