Els llocs que els alcaldes de Besalú, Lluís Guinó, de Calella, Montserrat Candini i de Valls, Albert Batet, i la directora general de Coordinació Interdepartamental de la Presidència, Elsa Artadi, han deixat a la direcció del PDeCAT després de renunciar per no poder compatibilitzar els seus càrrecs amb pertànyer a la cúpula del partit, quedaran buits i sense substitut. Així ho va explicar ahir la coordinadora general, Marta Pascal, en explicar que han decidit deixar vacants els càrrecs i no obrir un procés intern per escollir quatre noms més per ocupar-los.

Així, va relatar, les seves responsabilitats han estat repartides entre altres membres de la direcció, mentre que dues de les dirigents que han plegat de la cúpula han rebut igualment encàrrecs del Comitè Nacional del PDeCAT.

Davant el rebuig del Consell Nacional a les excepcions per incompatibilitats de diversos membres de la direcció del PDeCAT, el partit va decidir que els quatre implicats deixessin les seves funcions orgàniques. És per això que el Comitè Nacional d'aquest dilluns ha reorganitzat les tasques per distribuir les competències que aquestes persones tenien al partit, i ha preferit no ocupar els seus llocs amb altres persones.

Pascal va explicar que serà ara Marc Castells qui assumirà la coordinació institucional; Lluís Solé serà qui porti la relació amb altres partits i l'encarregat de posar en marxa un «crowfunding»; i Xavier Fonollosa, en tant que responsable de l'àmbit metropolità, també reforçarà àrea municipal que conduïa fins ara Lluís Guinó.

Amb tot, la direcció del PDeCAT ha decidit encarregar a Artadi la direcció de la Conferència Ideològica que se celebrarà a Barcelona el 13 de maig, i a Candini el lideratge de la campanya del PDeCAT pel sí al referèndum.

El passat 24 de març el PDeCAt va anunciar també que Batet i Guinó reforçaven la seva posició entre els diputats del Parlament i passaven a ser adjunts al president del grup parlamentari de Junts Pel Sí (JxSí), Jordi Turull. Pascal va indicar que no es reemplaçarà les quatre baixes en la direcció perquè s'hauria de fer amb un congrés i els estatuts només exigeixen que la direcció tingui com a màxim 12 membres.

La coordinadora va remarcar que la direcció serà capaç d'abordar només amb 8 persones els reptes i ho farà «de forma més col·legiada i compartida».

Vistiplau als canvis al Congrés

Per últim, el Comitè Nacional celebrat ahir va donar el vistiplau als canvis que la sortida de Francesc Homs del Congrés dels Diputats ha provocat al PDeCAT a Madrid, amb el tàndem Jordi Xuclà-Carles Campuzano al capdavant. Campuzano serà el nou portaveu del PDeCAT al Congrés mentre el gironí Xuclà portarà la coordinació i l'acció política dels diputats i senadors del partit a les Corts.