La majoria de les 447 persones que han trobat feina després de passar per programes d'inserció laboral de Càritas Diocesana de Girona tenen contractes temporals. Segons la directora de l'entitat, Dolors Puigdevall, aquest fet demostra la "contradicció social" de "tenir un lloc de treball que, en molts casos, no assegura un mínim per viure". Precisament, combatre aquesta situació i la cronificació de la pobresa es troba entre els reptes de futur de Càritas.

Prop de 55.000 gironins s'han beneficiat dels 45 projectes i 314 serveis d'acció social de Càritas durant el 2016, una xifra que es manté estable els últims anys. Ara bé, la majoria, un 66%, fa més de 2 anys que acudeixen a l'organització i un 7%, en fa més de 5. Puigdevall apunta que pràcticament veuen tothom una vegada al mes. Més de la meitat dels seus usuaris (el 55%) són dones, el 63% famílies i, d'entre elles, les peticions d'ajuda de les monoparentals són les que han augmentat més; el 25% de les persones ateses són infants i joves i l'11%, majors de 65 anys. La tendència a l'alça es troba entre els col·lectius més joves i més grans, tal com mostra la memòria de l'entitat. Pel que fa a la procedència dels beneficiaris, tot i que el gruix és d'origen estranger (amb un 23% en situació administrativa irregular) i el 35% tenen nacionalitat espanyola, aquest últim grup és el que ha crescut més.

En ser preguntada per la Renda Garantida de Ciutadania impulsada pel Govern de la Generalitat, Càritas estima que se'n podrien beneficiar 1.780 de les famílies gironines que atenen ara, cosa que els permetria disposar d'aquests recursos per reforçar els seus programes. A l'espera del desplegament de la llei i de la concreció dels dubtes que encara planen sobre l'aplicació de la renda, Dolors Puigdevall afirma que "pot marcar un abans i un després".

El 71% de beneficiaris estan a l'atur

L'augment d'un 10% del nombre de persones que han trobat feina després de rebre l'acompanyament de Càritas és una de les dades més rellevants del seu últim balanç anual, amb 1.190 participants en els programes laborals (un 17% més que l'any anterior). En aquest àmbit, destaca l'empresa d'economia solidària Ecosol, que ofereix 61 llocs de feina; un 22% més que el 2015. El 71% dels usuaris que atén es troben a l'atur i un de cada tres aconsegueixen incorporar-se al mercat laboral normalitzat, encara que amb condicions precàries. "Ara, treballar no assegura fer front a les despeses bàsiques ni els drets bàsics dels treballadors", lamenta la directora.

De cares a les seves noves línies de treball, Càritas vol incidir en el lloguer social, una àrea que ha potenciat i per a la que reben més peticions, sobretot dels col·lectius joves. En relació amb l'habitatge, l'entitat humanitària del Bisbat també ha comprovat el creixement de les situacions de pobresa energètica, que l'any passat van afectar 61 de les famílies que passen pels seus serveis.

En un altre àmbit, la política de les cinquanta Càritas presents arreu de la diòcesi és reforçar els projectes educatius, que el 2016 van atendre 984 infants i joves (un 15% més que el 2015), el 68,5% dels quals han millorat els seus resultats acadèmics. D'altra banda, 2.918 adults han participat en les diferents línies formatives i d'empoderament social, vincultats als programes d'aliments, als tallers de costura o a les propostes adreçades a immigrants, entre d'altres.

L'última memòria d'activitats de Càritas Diocesana de Girona també mostra un increment del nombre de voluntaris, que se situa en 2.613 i s'afegeixen als 121 treballadors de l'entitat. Com és habitual, la majoria del voluntariat està format per dones, amb un 71% en front del 29% d'homes. Per edats, la proporció més elevada és la dels majors de 65 anys, amb un 41%.