El cooperativisme ha entrat de forma experimental en instituts d'educació secundària, tal com posa de manifest un programa impulsat conjuntament per la Diputació de Girona i Emprengi, l'Associació de Promoció de l'Emprenedoria i el Cooperativisme als Centres Educatius. Aquest curs, la iniciativa s'ha concretat en la creació de 17 cooperatives en les quals intervenen 250 alumnes.

Emprengi va néixer a partir de l'experiència de diversos instituts gironins que el curs 2010-2011 van implantar el model Empresa Jove Europea, dissenyat per l'entitat esturiana Consorci Valnalón, que el 2005 va ser distingida entre les deu millors pràctiques europees d'educació emprenedora.

El projecte s'adreça, sobretot, a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO, que al llarg d'un fa tot el procés necessari per crear una cooperativa, des de la redacció dels estatuts fins a la definició de l'organigrama o el disseny d'un logo identificatiu. Els estudiants també es posen en contacte amb una altra cooperativa, que farà de soci proveïdor i de client, ja que el programa implica que els dos centres s'intercanviïn productes i aprenguin com funciona un procés real de compra-venda. Amb els beneficis que s'aconsegueixen es fa una aportació social, determinada en els estatuts, i la cooperativa es dissol al final del curs.

Mercat de les cooperatives

Aquest matí, l'Auditori de Girona acull la cloenda del programa amb la Jornada d'Emprenedoria dels Instituts de les Comarques Gironines, que acabarà amb l'explicació de la feina feta pels estudiants, destacant les claus de cada cooperativa, les relacions amb l'entorn del centre, temes organitzatius de finances i de màrqueting o els organigrames de funcionament. La docent de Cooperatives de Treball de Catalunya, Anna Arisa, oferirà la xerrada «La cooperativa, un model per emprendre» i, després, es presentarà l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines. A partir de dos quarts de 12 del migdia, la Devesa acollirà el Mercat de les Cooperatives.

Les 17 cooperatives creades enguany són de 13 centres educatius: Josep Brugulat, Pla de l'Estany (Banyoles), Celrà, Cendrassos (Figueres), Carles Rahola, Maristes, La Salle, Vicens Vives (Girona), La Bisbal, Vedruna, Abad Oliva (Ripoll), Cap Norfeu (Roses) i Santa Coloma de Farners.