L'Espai Antiracista de Salt i Girona va acusar ahir el Consell del Gironès de discriminar l'alumnat en situació irregular perquè per accedir a les beques menjador se'ls exigeix un Número d'Identificació Fiscal (NIF). En canvi, l'ens comarcal va rebatre l'acusació afirmant que aquest document sí que s'accepta si va acompanyat d'un informe social.

L'Espai Antiracista de Salt i Girona va emetre un comunicat criticant la inclusió d'aquest requisit a les bases que regulen la convocatòria d'ajuts per al curs 2017-2018, perquè es deixa «sense ajut els infants que tot i complir els requisits, es troben en situació administrativa irregular». El col·lectiu va remarcar el seu «profund desacord i rebuig» a aquestes bases aprovades pel Consell Comarcal «i que són d'aplicació, entre d'altres, al municipi de Salt».

La plataforma va denunciar que mesures com aquesta dificulten l'accés a prestacions socials bàsiques a les persones estrangeres més vulnerables i assenyalen que, en aquest cas, s'està «posant en risc un dret bàsic de tots els nens com és el dret a l'alimentació».

Tràmits complicats

L'Espai Antiracista de Salt i Girona es pregunta per què l'administració permet que tant l'escolar com els seus pares s'identifiquin mitjançant el passaport del país d'origen, el llibre de família o la partida de naixement.

L'entitat va assegurar que «a la pràctica, l'obtenció del NIF és pràcticament impossible d'acord amb la normativa tributària i, per tant, sense el NIF aquestes persones quedarien excloses dels ajuts».

Finalment, van demanar als partits polítics representats al Consell Comarcal que demanin «la modificació immediata» d'aquestes bases reguladores de les beques menjadors, «per facilitar que tots els infants i famílies que reuneixen els requisits econòmics per accedir a aquests ajuts hi tinguin accés».

Requisit d'Ensenyament

La resposta del Consell Comarcal del Gironès, també a través de comunicat,va ser que si les famílies estrangeres en situació irregular han sol·licitat a Hisenda el NIF gratuït o el NIE i no l'han obtingut «poden presentar igualment la sol·licitud d'ajut amb el passaport, adjuntant un informe social»; en aquest document s'hi ha de detallar la situació social i econòmica de cada família, així com el motiu perquè no han aconseguit la identificació requerida.

El Consell Comarcal va negar que s'estigui discriminant els infants en situació irregular i va explicar que l'exigència de presentació de DNI, NIF o NIE és a instància del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Mitjançant el mateix escrit, l'ens va remarcar que la persona beneficiària de la beca és l'infant i que el canvi normatiu, que incorpora l'exigència de la identificació, respon a la voluntat de preservar-la i evitar que «l'obligació de les administracions d'informar l'AEAT (Agència Tributària) dels ajuts que s'atorguin no l'afectés, per exemple, en els casos de possibles embargaments als progenitors».

El Consell Comarcal del Gironès va tancar la nota tot assenyalant, «a títol informatiu», que aquest curs s'han atorgat ajudes del 100 per cent a 40 alumnes amb passaport. Des de l'Espai Antiracista de Salt i Girona van negar que el Consell els hagués donat la possibilitat de presentar les sol·licituds per al curs vinent amb el passaport.