Aconseguir una mobilitat més sostenible i pacificar les vies són els objectius més destacables del Pla Director de les Bicicletes que ha aprovat el consistori. Tots els grups amb representació municipal van donar suport a una proposta que ha desenvolupat l'empresa Assessoria d'Infraestructures i Mobilitat SL, que serà l'eina bàsica per definir l'espai públic i les condicions d'ús destinades a aquest mitjà de transport.

Tant els serveis tècnics municipals de l'Ajuntament com la Policia Local han donat el vistiplau a un projecte que crearà nous carrils bici per dintre del municipi, i que alhora hauran de connectar amb l'entorn natural i amb les vies verdes ja existents o en fase de creació.

Un dels grans encerts de les darreres dècades a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses va ser la posada en funcionament de la Ruta del Ferro i el Carbó, el carril bici que uneix tots dos municipis i Ogassa, que durant molts caps de setmana i èpoques vacacionals s'ompla de ciclistes i també d'excursionistes.

L'aspecte conflictiu de la mobilitat en bicicleta és la presència d'usuaris que circulen per les voreres o que no respecten la distància amb els vianants. Sovint al mateix ple de Ripoll hi ha hagut queixes dels partits del consistori o bé del públic en aquest sentit.