Han passat vuit anys des que un acord entre Girona i el Govern espanyol havia de permetre construir un nou edifici per ubicar el nou Arxiu Històric Provincial en una parcel·la de Fontajau i, a canvi, s'alliberava l'espai on estava l'equipament -a l'edifici del convent Sant Josep- per a la ciutat. Amb tot, la crisi va enterrar el projecte i les posteriors promeses un cop reactivat (amb anuncis i consignacions d'imports en successius pressupostos de l'Estat) han acabat, de moment, en un no res.

És l'últim gran equipament de l'Estat pendent la demarcació. Tot i que des del 2011 s'hi han previst inversions als pressupostos, va ser el 2015 quan es va anunciar la previsió de licitació amb 1,5 milions el 2016. No es va fer i, enguany, els comptes només hi han previst 20.000 euros, cosa que no permet cap construcció, i es deixa per a més endavant. De fet, els partits gironins al Congrés van presentar esmenes als pressupostos del 2017 perquè s'hi incorporés una partida que permetés iniciar el projecte, però van ser rebutjades.

Ara, el PDeCAT ha presentat una moció que es debatrà a la comissió de Cultura del Senat que «insta el Govern a adoptar les mesures necessàries per a iniciar sense més demora la construcció del nou Arxiu Provincial de Girona». En el text, presentat pel senador gironí, Joan Bagué, i el portaveu del PDeCAT Josep Lluís Cleries, recorden que el passat 16 de gener passat, en una resposta parlamentària, l'Estat va assegurar que la construcció del nou Arxiu «està inclosa entre les prioritats del Govern». De fet, en la campanya de les últimes generals, la candidata gironina del PP, Concepció Veray, assegurava que l'Arxiu (així com el desdoblament de l'N-II, la casa natal de Dalí -que han consignat la meitat del previst- o els camins de ronda) serien algunes de les prioritats de la legislatura.

El 2011, es van preveure als comptes 60.000 euros; el 2012 es va passar a 50.000 i el 2014 en 5.000 euros. Els del 2015 van pujar a 50.000 euros -però al tancament de l'exercici no es va contraure cap obligació- i el 2016 es van preveure 1,15 milions d'euros per a la licitació de l'obra (que no es va fer).

Per al 2017 han previst 20.000 euros per iniciar la tramitació per actualitzar el projecte d'execució, allargant la realització d'una obra que s'albira almenys fins al 2020: els pressupostos preveuen 2,6 milions el 2018, fins a 4,1 milions el 2019 i altres 3,8 milions d'euros per al 2020, si s'acaba executant.