El nombre de fundacions a les comarques de Girona s'ha multiplicat per quatre en vint anys, passant de les 65 que hi havia el 1996 a les 240 registrades l'any passat. Més de la meitat (51%) són culturals, el 40% treballen en els àmbits de la salut i els serveis socials, el 7% en l'educació i la resta són de contingut científic. L'evolució gironina supera amb escreix el conjunt de Catalunya, on les entitats sense ànim de lucre han augmentat 2,5 vegades en el mateix període de temps.

El president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, Pere Fàbregas, va atribuir part d'aquest creixement a la crisi de l'estat del benestar i a la necessitat d'aportacions addicionals a les de l'administració pública. Tot i que, pel que fa a Girona, també es va referir a «cert retard recuperat en el temps», així com a la «sensibilitat» de la ciutadania.

El Gironès lidera el nombre de fundacions a la demarcació, amb 80, però el creixement més alt s'ha produït a la Garrotxa, on fa dues dècades només n'hi havia 3 i ara en funcionen 21. Amb 50, l'Alt Empordà és la segona comarca gironina amb més organitzacions sense afany de lucre; seguida del Baix Empordà, que en té 39; la Selva, amb 30; les 21 de la Garrotxa; el Ripollès, amb 11; i finalment, el Pla de l'Estany, amb 6. Dintre del còmput total, les gironines representen el 9% de les fundacions de Catalunya.

Reclamació d'avantatges fiscals

Abans de mantenir una reunió de treball amb una vintena de fundacions gironines, la primera que se celebra al territori, el president de la Coordinadora catalana va informar de l'alça de les donacions durant els últims anys: ara -va concretar- un de cada sis catalans fa una aportació filantròpica, mentre que una dècada enrere ho feien un de cada vuit. Malgrat aquest increment, Pere Fàbregas va afirmar que continua essent insuficient i va lamentar el desconeixement dels avantatges fiscals de les donacions, així com també va criticar que les polítiques fiscals siguin menys beneficioses que la de països veïns com França. Respecte aquest últim aspecte, el president de la coordinadora va contrastar el 37% que es desgrava a Espanya per cada donació de 1.000 euros amb el 66% que aplica el govern francès.

Tant Fàbrega com el president de la fundació gironina SER.GI, Bru Pellissa, van destacar la importància de la voluntat i la imaginació de les entitats a l'hora de vèncer la manca de recursos. Bru Pellissa va incidir en la necessitat de ser «creatius» i d'explorar noves vies, com la que fa sis o set anys -i a causa dels efectes de la crisi econòmica- va portar la Fundació SER.GI a buscar la col·laboració d'empreses privades.

En l'actualitat, hi ha prop de 2.000 organitzacions actives a Catalunya -540 associades a la Coordinadora Catalana de Fundacions-, que donen feina a 84.000 persones i aporten un PIB de 505 milions d'euros.