La informàtica i els videojocs han guanyat la partida al taller mecànic o de fusteria entre els infants gironins que, quan se'ls pregunta què volen ser de grans, apunten cap a les noves tecnologies o cap a professions liberals com l'advocacia, l'arquitectura o algun tipus d'enginyeria. Unes respostes que han posat en alerta la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), preocupada pel desinterès que la futura generació de treballadors mostra pels oficis de tota la vida.

El canvi de referents professionals s'ha posat de manifest amb una enquesta de la patronal gironina, feta dintre del programa «Jo de gran vull ser com tu», que han contestat 609 alumnes de sisè curs de Primària que al setembre començaran la Secundària Obligatòria (ESO).

El 32,7% de l'alumnat que hi ha participat i que ha dit que li agradaria ser empresari s'ha decantat per les noves tecnologies o per negocis vinculats als móns de l'advocacia, l'arquitectura i l'enginyeria o per un sector professional ben diferent, el de la veterinària. Però, en cap cas els escolars han expressat el desig de treballar en un ofici tradicional i muntar un negoci relacionat amb la fusteria, l'electricitat o la mecànica.

La FOEG ha rebut aquest desinterès pels oficis com una mala notícia i un motiu de preocupació, que considera que el Departament d'Ensenyament hauria d'afrontar; tal com al llarg dels últims anys ha promogut les pràctiques remunerades en empreses, amb contractes o beques, a través de la Formació Professional dual.

Com la moda de la cuina

Per la patronal, és important que es promoguin les vocacions per aquest tipus de treballs, tal com s'ha fet amb la cuina -que s'ha posat de moda i fa temps que centra programes de televisió de màxima audiència-, perquè, des del seu punt de vista, són «molt necessàries en la societat».

La federació empresarial gironina afirma que convé tornar a valorar feines com la fusteria, l'electricitat o la mecànica -amb les quals exemplifica l'espectre de professions manuals que han quedat relegades pels nous temps- perquè són oficis «molt difícils de substituir per robots». Una advertència que el president de la FOEG, Ernest Plana, complementa tot assegurant que la permanència dels oficis tradicionals «són una garantia de futur».

A banda de comprovar que els escolars no tenen ganes d'arreglar cotxes o treballar la fusta, l'enquesta també ha constatat que l'entorn familiar i d'amistats determina que coneguin unes empreses i no unes altres. I que la majoria de les marques que ara són «tendència» són internacionals i pertanyen al sector tecnològic.

Tot i això, la patronal gironina destaca com a positiu que, amb la participació en el programa «Jo de gran vull ser com tu», els menors han après que l'objectiu d'una empresa és elaborar un producte o oferir un servei per cobrir necessitats i produir beneficis. La patronal farà arribar les conclusions de l'estudi a Ensenyament, tot incidint en la necessitat de promoure els valors de l'esforç i del lideratge entre entre els estudiants.