Per respecte als afectats s'han canviat els noms dels protagonistes; per respecte a les famílies s'explica la seva versió; per respecte als que són assenyalats amb el dit, la història també inclou els arguments de la defensa. No som a Fargo, ni a la localització de pel·lícula dels germans Cohen, ni a la de la sèrie de Noah Hawley. Som a Girona; és 5, 6 o 7 d'abril; tres adolescents que acaben l'educació secundària visiten amb companys d'institut el saló Expojove, a la Fira. Allà són «abordades» per unes noies «molt simpàtiques i molt de tot» que els fan una demostració «brutal» de tècniques de memòria, explica amb rostre seriós la mare d'una d'elles a Diari de Girona. Comença la història; primer capítol.

- Digueu-nos vint números a l'atzar -suggereixen les «simpàtiques» demostradores.

Les tres estudiants els segueixen la corda i es queden «al·lucinades» quan les escolten repetir la sèrie numèrica de memòria del dret i del revés, sense cap truc ni trampa aparents.

- Si voleu aprendre la tècnica aviat fem un curs a Girona.

A continuació prenen les dades de les estudiants que, en tornar a casa, ho expliquen als pares. Volen fer el curs; volen ser capaces de fer allò que han vist; volen ser unes «cracks». I al cap d'una setmana, acompanyades per familiars, es troben en una sala de l'hotel Double Tree by Hilton de Girona. A la platea hi ha una cinquantena de persones; a l'escenari, diversos membres del Curs Genius, que es promociona a internet com «el curs de memòria i lectura ràpida més copiat del món». Fan més demostracions; gairebé tothom es queda amb la boca oberta. Acaba el xou i un grup de «col·laboradors» surt a vendre el producte: tres dies intensos de teòriques sessions d'aprenentatge de tècniques de memòria i d'estudi a un preu d'uns 2.300 euros; si es contracta allà mateix, la rebaixa és substancial i la matrícula es queda en els 1.400. Finalment, la família de la Maria (el nom és fictici), veïna d'un poble indeterminat de la província, accedeix a contractar el Genius. Els dies 26, 27 i 28 de maig passats acudeix a les classes, al Hilton. La jove s'hi passa tres dies; dorm dues nits allà. L'alarma s'encén quan els pares la recullen (hi ha anat amb dos companys d'institut); s'abraça a la mare i es posa a plorar: «m'heu canviat la vida! Això és brutal!». Ja al cotxe, la jove continua: «Som únics; som capaços de fer de tot; m'he apuntat de col·laboradora; hem de tornar a Girona a comprar roba elegant». L'alarma es dispara.

- Què vols dir amb «roba elegant»? I de tècniques d'estudi què? -pregunta la mare.

- Això és un curs de vida.

En Ramon (nom ficitici), company d'institut i de Curs Genius de la Maria, aporta alguna pista més: «Hem fet moltes visualitzacions, moltes meditacions i relaxacions. Hem escoltat moltes músiques diferents. Hi havia llums que canviaven. Hem estat molta estona amb els ulls tancats. Hem fet moltes coses rares». Afirmacions que posen l'ai al cor als pares de la Maria, que decideixen buscar ajuda d'un expert. Miguel Perlado és un psicòleg amb una llarga trajectòria professional, especialitzat en sectes i grups de manipulació psicològica (és membre de la International Cultic Studies Association (ICSA), entitat d'abast transfronterer que estudia «el sectarisme i la influència excessiva»). Coneix l'existència de Genius, un «grup operatiu», diu, amb implantació a Barcelona (hi té una oficina) sota el paraigües de Your Trainers Group. Fundada a Itàlia, l'organització també ha estès els tentacles a Suïssa i els Estats Units, entre d'altres països; de fet, el líder ( master trainer) , L.L., amb estudis d'Econòmiques i afició per la boxa, passa llargues temporades en una mansió de Florida, des d'on acostuma a gravar vídeos amb missatges per als seus milers de seguidors que penja al Facebook («a vegades no hi ha moltes opcions; a vegades has de tenir fe», afirma en una dels posts). A Catalunya, l'emissari de L.L. és Giacomo Navone ( senior trainer) : «fes el que t'agradi; honora el que facis», aconsella al web corporatiu. Els últims mesos Perlado ha ajudat cinc famílies de Girona a superar l'ensurt provocat pel Curs Genius; es tracta de casos que s'assemblen i que tenen preadolescents com a protagonistes. A Barcelona ha intervingut en una quinzena de casos vinculats a aquest grup i a Madrid, on l'estructura fa relativament poc que opera, en set. Fins aquí el segon capítol. Però explica aquest expert que Your Trainers Group, via Curs Genius, s'ha implantat també a Palma de Mallorca. La trama, doncs, com en una sèrie, continua. «No es pot parlar de secta destructiva», exposa Miguel Perlado, però sí d'una «organització de comportament i funcionament sectaris». Amb la Maria aquest psicòleg s'hi va passar tres hores i mitja en la primera visita. I el cas confirmaria la tesis, explica Perlado: «els nens canvien molt» després de «reunions llargues i intenses» (el curs). Parlen, fins i tot, amb «paraules clau».

El que sedueix al jove és «la idea de pensar que serà un crack» en els estudis, aprofundeix aquest expert; però «passa un temps» i ja vol «entrar a formar part de l'organització i, si cal, marxar de casa». En dos dels casos que ha atès Miguel Perlado «no s'ha pogut ni intervenir per ajudar els joves», perquè «estan rabiosament implicats». «No podem accedir a la persona; el nivell d'implicació és total i viuen en pisos amb altres membres», afegeix.

Apunta el psicòleg que «les maneres d'atreure els nois, d'encapsular l'experiència i d'aïllar els joves són típiques de grups que presenten certs comportaments sectaris que comporten cert risc, sobretot en preadolescents». Les tècniques de memòria funcionen («les feien servir els grecs i els romans»); ara bé, raona: «si això es converteix en l'ham per assolir una fidelització absoluta a l'organització i que el jove acabi posant-se la samarreta del grup i atraient més clients pel carrer com veus que passa aquí a plaça Catalunya (Barcelona)» i «el següent pas» és «anem a viure junts, de què estem parlant? De tècniques de memòria? De creixement personal? D'una convivència comuna? La difuminació dels límits és problemàtica». Els experts parlen de sectes de segona generació, de grups que defugen l'esoterisme i que no tenen per què estar associats a creences religioses. Són el que es coneixen com a grups de manipulació psicològica; perseguir-los policialment i judicial és complicat (l'article 515.2 del Codi Penal reconeix el control de la personalitat, però en el cas de persones adultes resulta complicat demostrar res). Cap de les famílies que ha atès Perlado ha denunciat.

El cas de la Maria i dels seus dos companys, però, ha arribat a coneixement dels Mossos d´Esquadra (l´institut on estudien també n´està al cas). Agents especialitzats en grups de manipulació psicològica van reunir-se amb els joves i les famílies. Enmig de la trobada (1 de juny), arriba un missatge de text al mòbil de la noia. L´envia el mentor: «Acabo de descobrir que la teva mare no vol que col·laboris, que pensa que som una secta. Tothom pot entrar i sortir. Si em conegués no em jutjaria per allò que llegeix a Internet». Espatlles cobertes. Últim capítol?