Les autoanomenades Guerrilleres del Ganxet han tornat a actuar. Aquesta vegada ha sigut al municipi de Porqueres, i la seva nova acció no ha sigut del tot ben rebuda per tothom, ja que han tapat una obra de l'artista Lluís Roura que estava exposada a la via pública, amb una gran manta de ganxet que reclama el vot afirmatiu en el referèndum del l'1 d'octubre. No tothom ha vist amb bons ulls que es faci propaganda d'una determinada opció política a costa de tapar una obra d'art. Per la seva banda, l'artista explica que l'obra és propietat de l'Ajuntament de Porqueres. Per tant, no té res a dir-hi, però lamenta que ningú l'informés de la iniciativa.

A sobre de l'obra de Lluís Roura van col·locar fa uns dies una peça rodona de llana, de quatre metres de diàmetre, que inclou la silueta de Catalunya quadribarrada sobre un fons blau i amb una estrella blanca a la part superior, acompanyada del text «El canvi ets tu». La base de l'escultura també va ser totalment coberta, en aquest cas amb un teixit blanc que conté la silueta d'una urna i el «Sí» de la campanya del vot independentista al referèndum de l'1 d'octubre.

Segons va explicar a Ràdio Banyoles la portaveu del col·lectiu, Marta Padrès, des de principis del mes de juny, les Guerrilleres del Ganxet van estar preparant els quadrats de ganxet que formen el mural. En total en van teixir més de 700. Segons va explicar, un cop van tenir la idea van posar-se en contacte amb l'ANC i l'Ajuntament de Porqueres, que van accedir al projecte i els van ajudar amb el finançament de la llana.

El mural reivindicatiu per la independència a Porqueres es podrà veure fins passat el referèndum. Alguns veïns del municipi han aixecat la veu contra el que creuen que és una utilització política d'un espai públic, que a més oculta l'obra que un artista reconegut va cedir al municipi. Alguns veïns consideren que a Porqueres hi ha gent de diverses tendències i que l'Ajuntament no hauria hagut de permetre fer propaganda d'una en un espai emblemàtic i artístic. Cal recordar que en aquests moments el referèndum no ha estat ni tan sols oficialment convocat.

Reivindicar el ganxet

Les Guerrilleres del Ganxet és un grup que prepara accions per Banyoles i la comarca amb la voluntat de reivindicar el ganxet i embellir la ciutat tot fent xarxa. Actualment està format per quatre dones que s'encarreguen de pensar i executar els projectes, amb un grup ampli de col·laboradores que teixeixen les peces.

El mosaic que ha quedat ocult a la vista dels vianants, mostra la plana de Porqueres vista des de Sant Patllari. Es pot veure a la rotonda del carrer Sant Andreu de Mata. L'autor, Lluís Roura, natural del Pla de l'Estany, tot i que resideix des de fa anys a l'Escala, va rebre fa pocs mesos la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva carrera. La seva obra ha estat sempre lligada a la natura i els paisatges. Malgrat que es dedica preferentment a la pintura, és reconegut també com a escultor i com a il·lustrador. De fet, l'obra que va cedir a Porqueres combina pintura i escultura.