El cop de tardor amb tempestes i la important davallada dels termòmetres Catalunya després de passar per diferents punts de la península Ibèrica a principis de setmana. La pertorbació va afectar tot el territori català, amb menys intensitat a la zona de ponent i Tarragona. Les tempestes van ser localment més fortes ahir a la tarda entorn del litoral i prelitoral, sobretot a la zona de la Selva marítima segons constata el meteoròleg gironí Gerard Taulé. Tot i així, les localitats que ahir al vespre recollien més quantitat de precipitació, al voltant dels 30-40 litres per metre quadrat, van ser Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Olot.

L'altre esdeveniment rellevant ha estat la baixada general de les temperatures a causa d'una forta entrada de tramuntana que, al seu torn, està allunyant les fosques i carregades nuvolades. A la ciutat de Girona, els termòmetres van baixar més de deu ratlletes en comparació amb els valors registrats els darrers dies que sobrepassaven els trenta graus. Taulé apunta que ahir a les tres de la tarda, Salt marcava 19,8 graus, uns setze menys que dimecres amb 35,8. Un altre cas és el de Girona-Barri Vell, regió gironina que ahir a les tres de la tarda marcava 19,8 graus i abans-d'ahir 33,8. Aquest ball de xifres ens fa espectadors d'un brutal contrast de valors tèrmics amb tan sols vint-i-quatre hores de marge amb una borrasca com a cloenda d'un estiu molt càlid i d'extrema sequedat.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va activar ahir més d'una vegada l'avís meteorològic per intensitat de pluja . El vent fred del nord, que va entrar per l'Alt Empordà, es va anar enfortint a mesura que passaven les hores, fenomen que farà que les temperatures en els pròxims dies segueixin fresques. Taulé aclareix que avui poden haver-hi tempestes a punts arrecerats de la tramuntana entre el Ripollès, la Garrotxa i la Selva. La resta de territoris tindran cels més esbandits, malgrat continuar inestables.

Temps més estable

La tendència avui és que augmentin les clarianes, malgrat que a primera hora els cels de l'est de Girona i Barcelona s'hauran llevat força tapats. Els vents de tramuntana i mestral bufaran fort, però el sol es deixarà veure cap al migdia apujant una mica les màximes del dia. Entre avui i demà encara poden caure ruixats dispersos tant a Girona com a Barcelona. Diumenge serà un dia més tranquil.