La làpida de pedra en honor als morts de l'exèrcit nacional franquista que hi havia al cementiri municipal de Ripoll va ser retirada divendres passat per operaris de la funerària Àltima a petició de l'Ajuntament. El consistori va procedir a treure-la en compliment de la llei de Memòria Històrica, després que un periodista local n'advertís la presència.

La seva ubicació en el voral del carrer que condueix de la part artiga del cementiri a la nova ocupava un espai generós, tot i que ningú en pagava cap tribut. La làpida estava fragmentada en tres parts, dues de les quals ja estaven trencades.

La creació d'aquesta làpida ve de la idea de fer un reconeixement als morts de l'exèrcit nacional un cop acabada la guerra civil. La seva inauguració es va materialitzar setze anys més tard, el 1955, quan el bisbe i el rector de la parròquia de Ripoll, Josep Tordera, van beneïr-la a la plaça Abat Oliba.

En les inscripcions s'hi podia llegir «Caídos por Dios y por España» i hi constaven en números romans els anys d'inici i fi de la guerra civil. L'historiador Agustí Dalmau creu que la làpida hauria de traslladar-se ara al Museu Etnogràfic, perquè «forma part de la nostra història franquista», tot i que inicialment està previst deixar-la en un magatzem.