La plaça Cívica de Ripoll adoptarà en el futur el nom de plaça 1 d'octubre en memòria dels fets que van succeir durant el referèndum d'independència de Catalunya, amb la intervenció violenta de cossos de seguretat de l'estat.

El regidor de l'equip de govern Josep Maria Creixans va anunciar l'acord de la Junta de Govern Local per tal de fer aquest canvi de denominació, que va sol·licitar la Assemblea Nacional Catalana. A més van aprofitar per retreure a la CUP que ho presentés com a moció, que va acabar retirada, per «treure'n rèdit polític», tal com va afirmar l'alcalde Jordi Munell.

Ara la proposta es traslladarà a la comissió del Nomenclàtor que es va crear a mitjans de l'any passat, i posteriorment haurà de tornar a passar pel ple. El regidor de la CUP Santi Llagostera va afirmar que l'important és que s'acabi instaurant la nova denominació, i no va tenir cap inconvenient que es retirés la moció. Anteriorment, però, Llagostera havia retret les disfuncions de la comissió del Nomenclàtor, com ara un reglament on no se'n regulen les funcions, en nom d'un dels membres que en formen part, i a qui no va citar.

En una altra moció presentada per la CUP en nom d'Arran Ripollès, el consistori va desestimar concedir un espai públic en memòria de Guillem Agulló, el jove del País Valencià assassinat el 1993 en mans de militants de l'extrema dreta. La regidora republicana Carme Serrano va demanar que Ripoll es converteixi en «bressol de l'antifeixisme» i va mostrar-se a favor d'un acte públic però no del canvi de nom de la plaça Gran, tal i com fa unes setmanes van escenificar joves d'Arran. L'acte va ser qualificat «d'acte incívic» pel regidor de cultura Ramon Santanach, que alhora es va adherir a les paraules de Serrano.

Retreuen la dispersió de presos

La situació de Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, empresonats a Soto del Real i Estremera, va motivar una moció de CiU a Ripoll per demanar el seu trasllat a centres penitenciaris catalans. El text considera que la decisió del jutge el Tribunal Constitucional de mantenir-los empresonats contradiu el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que va aprovar l'ONU, que demana que l'empresonament s'haurà de fer sempre en el centre més proper a la seva llar.

Un altre aspecte debatut en l'últim ple de Ripoll va ser la moció que la CUP va presentar perquè l'equip de govern es comprometés a fer un seguiment i control efectiu del compliment dels acords de les mocions aprovades en els plens. Aquesta va ser tombada amb el vot en contra de CiU.

La resta de l'oposició va donar suport a una moció que lamentava «manca de transparència» i dilatació en el temps del compliment de mocions que han estat aprovades. La CUP té la sensació que algunes d'«incòmodes» queden aparcades i sense data d'execució. El regidor de serveis econòmics va afirmar que s'incorporarà un espai a la web municipal per fer el seguiment que exigia la CUP, però va expressar el desacord amb el to de la moció. L'alcalde va excusar el retard a executar algunes mocions pel fet que hi ha tràmits «complexos» i va afirmar que si la voluntat fos de no aplicar-les «hi votaríem en contra».