Ens trobem en unes dates de l'any que, climatològicament parlant, si situen a cavall entre les últimes fuetades de l'hivern i les pròpies de la primavera. Un exemple han estat els registres dels últims dies, amb temperatures relativament suaus a les comarques gironines que feien pensar en la ja imminent primavera que arriba dimarts, però a partir de dilluns vindran uns dies amb molta fred.

En concret, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va informar ahir de l'arribada d'una massa d'aire molt fred procedent del nord d'Europa a partir de dilluns que ve. Això produirà una davallada tèrmica arreu de Catalunya i donarà la benvinguda a la primavera, que precisament començarà dimarts 20 a les 17:15 h.

Segons el Meteocat, entre dilluns i dimecres es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i entre febles i moderades a la resta de l'interior. A més, els models meteorològics de referència indiquen l'arribada de precipitacions a diversos sectors de Catalunya entre dilluns i dimarts, que serien en forma de neu al Pirineu. Fora de la serralada pirinenca, la neu podria arribar a punts del prelitoral, amb cota de neu que rondaria els 700 metres.

A partir de dijous minvarà la possibilitat de precipitacions i s'iniciarà la recuperació de la temperatura. Segons el Meteocat, els models a mitjà termini encara mostren algunes discrepàncies sobre la situació meteorològica.

Inestabilitat al cap de setmana

De moment, el canvi s'ha començat a notar amb temperatures més baixes i precipitacions que ahir van caure amb forma de calamarsa en comarques com la Garrotxa o el Baix Empordà. A més dels termòmetres més baixos, per avui es preveu pluja entre feble i moderada a final del matí i una cota de neu que pot baixar en punts fins als 600 metres, una situació que serà similar a la de diumenge.