Els tres càrrecs electes d'ERC investigats pel tall del Coll d'Ares al Ripollès durant la vaga general del 8-N per un suposat delicte de desordres públics es van acollir ahir al dret a no declarar davant el Jutjat d'Instrucció 1 de Ripoll. Es tracta de les alcaldesses de Vallfogona i Pardines, Carme Freixa (ERC) i Núria Pérez (IdP) i el regidor de Ripoll Roger Bosch (ERC).

L'advocat dels regidors, Joan Boix, va explicar que ja han demanat el sobreseïment de la causa perquè aquell dia «no van cometre cap delicte». També va explicar que en l'atestat dels Mossos es diu que era un «acte festiu» i una mena de «pícnic» i que no es disposa de «cap element» que indiqui que hi va haver «violència, desordres públics ni coaccions».

Els altres dos regidors de la CUP que també estaven citats, Santi Llagostera i Mariona Baraldés, van decidir quedar-se fora del jutjat i continuar fent «desobediència pacífica». Baraldés va exposar els motius pels quals han pres aquesta decisió davant de tota la gent reunida. «Hem decidit no declarar perquè creiem en la desobediència pacífica i perquè vam participar en una vaga legal i legítima i no hi hem de fer res aquí dintre», va afirmar.

Tots cinc van reivindicar la «legitimitat» de la protesta i van rebre l'escalf de més de 350 persones, entre veïns, regidors i algun diputat, que van cridar «no esteu sols» i «ho tornaria a fer». La concentració va obigar a tallar la carretera i va acabar cap a les dues del migdia amb el cant d' Els Segadors.