A la majoria de territoris autonòmics de l´Estat avui se celebren també les eleccions als parlaments propis. Això, però, influirà també en la constitució d´una de les dues Cambres generals de l´Estat. I és que les eleccions autonòmiques d´avui posaran en escac trenta escons a la Cambra Alta, l´11,58 per cent dels 259 representants territorials que composen el Senat.

Es tracta dels trenta senadors de designació autonòmica, el nomenament del qual va a càrrec dels parlaments territorials sorgits del comicis en aquelles autonomies que celebren eleccions avui diumenge.

Encara que la Cambra Alta compta amb 51 senadors elegits pels 17 parlaments autonòmics, la seva renovació només afectarà els 30 elegits per aquelles autonomies la composició parlamentària del qual està vinculada a aquestes eleccions. Així, es modifiquen les assemblees territorials de totes les autonomies de l´Estat espanyol a excepció dels parlaments d´Andalusia, Catalunya, Galícia i el País Basc.

Dels 30 senadors en competició, 17 pertanyen actualment al Partit Popular, mentre que altres 10 són del Partit Socialista Obrer Espanyol. La resta estan repartits i dos d´ells són del grup mixt i un més de la formació Coalició Canària.

Repartiment

Després de les eleccions que se celebren avui i en funció dels resultats obtinguts a cada territori, la Comunitat de Madrid aportarà sis senadors, cinc n´enviaran les Corts Valencianes, tres provindran de Castella i Lleó i dos de les autonomies d'Aragó, Astúries, Canàries, Castella-la Manxa, Extremadura i Múrcia.

A les Illes Balears li correspon nomenar-ne un, de la mateixa manera que als parlaments autonòmics de Cantàbria, Navarra i La Rioja.

Amb tot, les eleccions territorials que se celebren avui junt a les municipals a molts punts de l´Estat no només serviran per variar la composició dels parlaments autonòmics, sinó que també modificaran part de la Cambra Alta espanyola.