ERC de Figueres vol que es convoqui un ple extraordinari per debatre la problemàtica del tren convencional al seu pas per la ciutat que després de la trobada de l´alcalde, Santi Vila, a Foment s´ha posat de manifest que no és una prioritat per l´Estat i que l´haurà de pagar l´Ajuntament. El grup vol que es faci un estudi de viabilitat tècnica i econòmica de la proposta del soterrament de l´actual traçat. Esperen que l´Ajuntament es replantegi la seva posició, fins ara partidària de la variant del tren i estació conjunta amb el TAV a Vilafant.

Des d´ERC sempre han defensat l´opció del soterrament o semisoterrament com la més viable i necessària per la ciutat mantenint l´estació al centre. Des de Foment s´està impulsant la construcció de la variant -des del Pont del Príncep a l´estació de Vilafant- però de moment no es plantegen la resta dels trams, des de Vilafant fins tornar a enllaçar amb l´actual traçat a Vilabertran, eliminant així la via del centre urbà. En el cas de fer-se l´hauria de pagar l´Ajuntament amb les plusvàlues que es generarien. Per ERC, aquestes no serien suficients per pagar un projecte d´un elevat cost econòmic i, en canvi, sí que ho podrien ser si s´opta per soterrar la línia actual. La portaveu del grup, Mireia Mata, ha explicat que «no volem forçar a l´equip de govern, sinó plantejar-ho a l´entorn de l´estudi, volem que creguin els informes tècnics».

Per això en el ple convocat proposen l´estudi de viabilitat. A banda del soterrament o semi-soterrament hauria d´incloure la viabilitat d´un by-pass a l´estació del TAV, una línia per on podrien fer arribar els trens d´alta velocitat a l´estació figuerenca. També proposen que desprpés de tenir els resultats de l´estudi es convoqui un ple perquè l´Ajuntament adopti una postura formalment que, no descarten, podria ser replantejar-se les infraestructures ferroviàries. La petició s´entrarà dilluns i si en quinze dies el ple extraordinari no el convoca l´alcalde ho faria el secretari perquè ERC té suficients regidors (una quarta part) per poder convocar la sessió.