La voluntat de l'equip de recerca, liderat pel cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO a Girona, Joan Brunet, i el coordinador de la Unitat de Recerca Translacional del mateix organisme, Javier Menéndez, és detectar les cèl·lules que pateixen modificacions del metabolisme i que poden derivar en un càncer de mama i poder-les tractar preventivament. «Sempre s'ha dit que l'alteració del metabolisme cel·lular és una conseqüència del càncer i nosaltres volem demostrar que n'és la causa», ha detallat el doctor Menéndez qui ha afirmat que aquesta és una manera «d'avançar-se a la malaltia».

L'equip ja ha començat a recollir mostres d'entre 50 i 100 dones que, per una banda pateixen aquest tipus de càncer poc freqüent (només el desenvolupen entre el 10% i el 15% de les dones amb càncer de mama) o que, per altra banda, tenen alt risc de desenvolupar la malaltia per herència familiar.

Segons ha detallat Menéndez, a través d'aquest projecte es volen trobar nous indicadors per saber quan i de quina manera es presentarà la malaltia, ja sigui per via hereditària o per desenvolupament natural de la pacient. «Això ens dóna temps per intervenir», ha dit Menéndez qui ha afirmat que l'objectiu principal és detectar de manera avançada quan les cèl·lules faran el canvi metabòlic per tal de prevenir-lo. Ara bé, Menéndez ha alertat que la investigació és complexa perquè cal assegurar-se que el canvi metabòlic que pateix una cèl·lula està realment causat per un càncer i no per qualsevol altre factor.

Un segon objectiu serà el de detectar noves maneres per tractar metabòlicament les cèl·lules que ja han desenvolupat el tumor i crear nous fàrmacs que evitin el creixement d'aquestes cèl·lules.

Segons han detallat els directors del projecte, es tracta d'una investigació interdisciplinar en la qual participen des dels metges i les infermeres oncològics, a biòlegs, el consell genètic o la investigació clínica. Els investigadors confien que durant el 2008 es puguin obtenir els primers resultats de la investigació, que seran presentats públicament.

Aquest projecte es finançarà gràcies als diners que la Fundació Roses Contra el Càncer reculli en un concert de música clàssica organitzat per demà dissabte al Teatre Municipal de Roses.

Aquesta fundació porta deu anys treballant per ajudar econòmicament a la recerca per guarir el càncer i ja en fa cinc que organitza per Nadal aquest concert solidari. Per primera vegada, però, els diners aniran destinats particularment a un projecte concret ja que, fins ara, s'havien aprofitat per impulsar i consolidar el laboratori de recerca de l'ICO a l'hospital Josep Trueta.

El concert és dissabte a les deu de la nit al Teatre de Roses i les entrades, a un preu de 20 euros, es poden comprar al mateix teatre o a través de la fundació, al telèfon 972.15.12.95. L'encarregada d'interpretar el repertori és l'Orquestra Filharmònica de Catalunya que tocarà la Suite d'Opera Carmen de Bizet, al Trencanous de Txaikovsi, les danses hongareses de Brahams, el Gran Tango d'Astor Piazzola o, fins i tot, l'adaptació d'una peça de Lluís Llach, entre d'altres.

La Fundació Roses Contra el Càncer ha aconseguit recollir des del 2003 més de 100.000 euros per a lluitar contra aquesta malaltia.