El Vaticà anuncia que des d´ara no aplicarà les lleis italianes de forma automàtica

El motiu és perquè consideren que les lleis d'Itàlia contrasten sovint amb els principis irrenunciables de l'Església

 
El papa, durant la primera missa de l´any.
El papa, durant la primera missa de l´any.  efe
 NOTÍCIES RELACIONADES

ROMA | EFE/DDG El Vaticà va anunciar que des d'ahir, 1 de gener, no s'aplicarà de manera automàtica l'ordenament jurídic italià, com es feia des de 1929, en considerar que les lleis d'aquest país contrasten "amb massa freqüència" amb els "principis irrenunciables de part de l'Església".
En un article publicat en l'edició d'avui del diari vaticà L'Osservatore Romano, el president de la Cort d'Apel·lació de l'Estat de Ciutat del Vaticà, l'espanyol José María Serrano Ruiz, va explicar aquest canvi.
La nova normativa posa fi a la llei de 1929, per la qual l'ordenament jurídic de l'Estat pontifici acollia automàticament les lleis italianes.
Després de la firma dels pactes de Laterà o pactes lateranenses de l'11 de febrer de 1929, que van suposar el reconeixement mutu del llavors Regne d'Itàlia i la Santa Seu, el Vaticà va adoptar l'ordenament jurídic italià.
Fins ara, el rebuig a adoptar una llei de l'Estat italià era excepcional i motivada per una "radical compatibilitat".
Segons Serrà Ruiz, la nova norma del Vaticà, que va ser aprovada l'octubre pel papa Benet XVI, ha calgut a causa del "nombre exorbitant" de les lleis italianes, també el seu caràcter "variable" i presenten a més "amb massa freqüència" contrastos amb "principis irrenunciables de part de l'Església".
D'aquesta manera, amb l'entrada de l'Any Nou, la llei italiana serà considerada "font supletòria" a un ordenament jurídic vaticà que estarà inspirat en el dret canonge.
Per als analistes vaticans, aquesta decisió de l'Estat pontifici respon així davant normes com la legalització del divorci, però també davant futures lleis sobre la família o que puguin reconèixer les parelles homosexuals.
"Al Vaticà saben que una legislació europea podria abans o després portar Itàlia al reconeixement de les parelles d'homosexuals (...). Per això, a l'actual filtre s'ha volgut afegir un fre oficial", explica Marc Politi en un article publicat avui en el diari La Repubblica.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


L´esperat vuitè episodi de la saga «Star Wars: Els últims Jedi» arriba als cinemes

L´esperat vuitè episodi de la saga «Star Wars: Els últims Jedi» arriba als cinemes

La catalana Laura Ferrés estrena 'Els desheretats', guanyador del premi 'Leica Cine Discovery' al...

ESTRENES | Arriba a la gran pantalla l´esperada «En realidad, nunca estuviste aquí»

ESTRENES | Arriba a la gran pantalla l´esperada «En realidad, nunca estuviste aquí»

El director de '10.000 KM' dedica el seu nou film 'Tierra firme' al conflicte sobre tenir fills

Enllaços recomanats: Premis cinema