El festival d'arrel tradicional Ésdansa, que se celebra cada any al municipi de les Preses, va clausurar ahir l'edició d'enguany amb una jornada farcida d'esdeveniments variats. Un homenatge al músic i cantant català de folk i de cançó infantil Xesco Boix, de qui aquest 2009 es commemora el 25è aniversari de la mort, i la mostra de joves formacions d'arreu del món, Dansajove, van ser els plats forts.

El Col·lectiu Sopa de Pedres va oferir l'espectacle familiar L'auca de Xesco Boix, un recorregut per recordar de forma festiva la vida i obra del músic a través d'una auca i de les cançons més emblemàtiques del seu repertori, des del folk fins a l'animació per la mainada.

Un altre dels actes amb més afluència, va ser la mostra Dansajove, on els assistents van poder gaudir dels espectacles de formacions internacionals formades per joves dansaires. African Tumbas, de Kenya; Rosna Kitka, de Bulgària; Un Yul Mask Dance, de Corea del Sud; la Colla de Vila d'Eivissa i les seccions Escola i Jove de l'Esbart Marboleny acompanyats del grup Stukat, van arrencar nombroses ovacions per part dels espectadors, tot demostrant el bon estat de salut de la dansa tradicional.

La festa al carrer també va tenir el seu espai ahir a les Preses, amb l'exhibició de mulasses i cavallets. En aquest espectacle, que va omplir de públic els carrers de la població, hi van participar els Turcs i Cavallets del Seguici Popular de les Festes de Santa Tecla de Tarragona, els Cavallets Cotoners de Barcelona, el Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa de Sant Feliu de Pallerols amb la Cobla Ciutat de Girona i Mulassa i Mulassa Petita de Valls.

L'Ésdansa 2009 va posar el seu punt i final a una intensa setmana que, com cada any, va obtenir una notable resposta per part del públic. La principal característica d'enguany ha estat la major programació d'actes al carrer, espai natural de la festa popular.