El director banyolí Isaki Lacuesta va presentar ahir al festival de Sant Sebastià la seva primera pel·lícula de ficció, Los condenados, dins la secció oficial, i que va rebre una acollida força discreta. El film pretén ser, en paraules de Lacuesta, "un relat moral que doni peu a pensar sobre la legitimitat de la lluita armada en l'actualitat i ara fa trenta anys". El cineasta va afegir que malgrat que la pel·lícula està rodada amb actors argentins i al Perú, en el guió s'ha obviat situar l'acció en un lloc concret o mencionar un grup guerriller "amb la idea que aquesta idea es pugui extrapolar a diferents moments o països, ja que el que interessa no és tant el context com el drama moral dels personatges".

La primera pel·lícula de ficció del banyolí explica la història d'un grup d'exguerrillers que es troben trenta anys després amb la necessitat de trobar un company seu desaparegut i organitzen una excavació clandestina al mig de la selva. "Tots aquests personatges estan obligats a conviure en una casa al mig de la selva i, mentre busquen el seu company, a la vegada estan buscant retrobar-se amb ells mateixos", va explicar Lacuesta.

D'altra banda, sembla que tot apunta que El secreto de sus ojos obtingui avui la Concha de Oro a la millor pel·lícula o que el seu director, Juan José Campanella, s'endugui la Concha de Plata. És complicat, però, que es faci amb els dos guardons, perquè sembla clar que el seu protagonista, Ricardo Darín, obtindrà el premi al millor actor, i per reglament cap pel·lícula pot endur-se més de dos trofeus.

Entre les actrius, les espanyoles Lola Dueñas per Yo, también d'Alvaro Pastor i Antonio Naharro, i Carmen Machi com a una dona insatisfeta que decideix canviar la seva monòtona vida a La mujer sin piano de Javier Rebollo, parteixen com a favorites en totes les travesses de cara al palmarès de la 57ª edició del festival de cinema.