L'exhibició obligatòria de crucifixos en les aules és contrària al dret dels pares a educar els seus fills conforme a les seves creences i al de llibertat de religió dels alumnes, segons va estimar ahir el Tribunal Europeu de Drets Humans. La cort es va pronunciar de manera unànime a propòsit d'una reclamació d'una ciutadana italiana que va demanar la retirada dels crucifixos de les aules d'una escola pública en les quals estudiaven els seus fills.

El tribunal d'Estrasburg va considerar que "l'exhibició obligatòria del símbol d'una determinada confessió en instal·lacions utilitzades per les autoritats públiques, i especialment en aules" restringeix els drets paterns a educar els seus fills "en conformitat amb les seves conviccions".

La decisió afegeix que aquesta exhibició del símbol cristià també limita "el dret dels nens a creure o no creure".

El cas va ser presentat al Tribunal per Soile Lautsi, una mare italiana resident a Abano Terme, amb dos fills d'11 i 13 anys, respectivament, que en el curs 2001-2002 van assistir a classe a l'institut públic Vittorino da Feltre, d'aquesta localitat (nord-est d'Itàlia).

Lautsi va veure que les aules tenien un crucifix i va estimar que això era contrari al principi de secularitat en què pretenia que s'eduqués els seus fills; va presentar una reclamació però la direcció de l'escola va decidir deixar els símbols religiosos en el seu lloc.

Després de nombrosos intents fallits davant els tribunals italians, la dona va decidir recórrer al Tribunal d'Estrasburg, que ahir al matí li va donar la raó i va declarar l'ús d'exposar un crucifix en les aules de les escoles públiques una violació dels drets fonamentals.

Ara, el Govern italià haurà de pagar a Lautsi una indemnització de 5.000 euros pels danys morals soferts. A més, es tracta de la primera sentència que el Tribunal, que depèn del Consell d'Europa, emet en matèria d'exposició de símbols religiosos en les aules.

No obstant això, l'Executiu que dirigeix Silvio Berlusconi no sembla disposat a abaixar el cap en aquest assumpte i ja va anunciar que recorrerà la sentència.