El cineasta Isaki Lacuesta (Girona, 1975) estrenarà avui la seva nova pel·lícula, 'Los condenados', en què dos antics camarades es reuneixen per buscar les restes d'un tercer i, en el procés, veuen com les tensions i els secrets guardats durant tres dècades van minant la seva relació.

Raúl (Arturo Goetz), un exguerriller, crida el seu antic camarada Martín (Daniel Fanego), que porta més de 30 anys exiliat a Espanya, perquè l'ajudi a excavar en una zona de la selva per intentar trobar les restes d'un company de tots dos, Ezequiel, que va desaparèixer després d'una contesa amb els militars.

Es tracta d'una excavació clandestina de la qual el govern no pot tenir constància, de manera que Raúl només congrega els més cercles pròxims a Ezequiel, entre els quals hi ha Andrea (Leonor Manso), la seva viuda, i Luisa (Juana Hidalgo), l'anciana mare. Qui els acompanya és Silvia (Bárbara Lennie), filla d'Ezequiel i Andrea, enemistada amb la seva mare i convençuda que la lluita armada ha estat un error.

Els vells amics, amb aquests dies de convivència, s'adonaran que la seva manera d'entendre les coses ha canviat molt des d'aleshores.

Produïda per Benecé, 'Los condenados', ha rebut el guardó de la crítica internacional (Fipresci) del LVII Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, i Bárbara Lennie ha rebut el premi de teatre Ojo Crítico per la seva trajectòria professional en aquest any.