La Universitat de Girona ha aconseguit fer rodar les pales d'un ventilador amb electricitat obtinguda d'aigües fecals. Aquesta és una fita important perquè, quan es pugui aplicar a gran escala, permetrà a les empreses reduir la factura de llum i també reduir la factura d'eliminació de residus orgànics.

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG acull un projecte d'investigació pioner que té per objectiu extreure energia elèctrica de les aigües de les clavegueres amb la finalitat que, a mitjà termini, les plantes depuradores puguin ser energèticament autosuficients. Aquest innovador i sostenible sistema d'obtenció d'energia s'intentarà aplicar també a d'altres àmbits de la societat.

L'experiment es duu a terme als laboratoris de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), un dels edificis emblemàtics del nou Parc Científic i Tecnològic.

Els científics han aconseguit fer funcionar petits electrodomèstics connectats a dipòsits d'aigües fecals, amb l'electricitat resultant del procés d'oxidació de la matèria orgànica que contenen. En la primera fase s'ha aconseguit obtenir electricitat, ara s'està estudiant com emmagatzemar-la. Aquest és un projecte conjunt d'ICRA i el grup de recerca Lequia.

Sebastià Puig (Amer, 1980), químic de la UdG, que ha cursat el postdoctorat a Holanda, és el responsable del projecte "Tractament d'aigua residual i producció d'electricitat". Algunes empreses s'han mostrat interessades a finançar el projecte.

Puig es mostra molt il·lusionat amb el repte i afirma que hi ha moltes empreses interessades, ja que no només podrien reduir la factura de la llum, sinó també la del costós procés de tractament i eliminació dels fangs residuals.

En les darreres dècades, la conscienciació respecte dels problemes ambientals s'ha incrementat i hi ha una necessitat creixent de reduir la contaminació ambiental i la dependència dels combustibles fòssils.

Manel Poch, director del grup de recerca Lequia i cap de l'àrea de Tecnologia i Evolució de l'ICRA, afirma que, efectivament, el sistema permetrà matar dos ocells d'un tret, ja que l'energia elèctrica es produeix en el procés d'eliminació de residus orgànics, els quals, en desaparèixer, deixen de ser un problema. Es preveu que aquest sistema serà aplicable a d'altres processos de l'activitat humana que generen residus orgànics. En aquest sentit, paradoxalment, com més contamini una activitat, més energia elèctrica podrà produir.

Però encara som als inicis d'aquest experiment, en el qual la UdG és líder a Espanya i en col·laboració amb altres grups de recerca europeus que treballen en el mateix sentit. També hi participen M. Serra, M. Cabré, V. Salvadó, M.D. Balaguer i J. Colprim.