Les biblioteques públiques de la Generalitat prestaran llibres en format digital per Internet a partir d'octubre, amb un pla pilot acordat amb l'editorial Edi.cat i al qual esperen que se sumin totes les biblioteques del Sistema Bibliotecari de Catalunya, segons ha explicat la directora general de Cooperació Cultural, Anna Falguera.

Els usuaris descarregaran per Internet els llibres, que podran consultar durant el temps de préstec normal de la biblioteca en qüestió (n'hi ha que presten durant 15 dies, i altres durant un mes) i, en esgotar-se el temps, el document descarregat no serà consultable.

Falguera ha comentat que el contacte amb els "e-books" començarà abans, aquest mateix mes de març, ja que es distribuiran 28 lectors carregats amb 249 obres: 110 en català i pertanyents al catàleg de l'editorial Edi.cat, 92 en castellà i 47 en anglès (en aquests dos últims casos, es tracta de llibres clàssics lliures de drets).

Nou d'aquests lectors es distribuiran per grups de tres entre les biblioteques centrals de Girona, Lleida i Tarragona que gestiona la Generalitat i tres aniran a la Biblioteca de Catalunya. Els setze restants aniran a biblioteques de la demarcació de Barcelona (Badalona, Igualada, Mataró, Sabadell, Sant Boi de Llobregat i Vilanova i la Geltrú), quatre a les de les comarques gironines (Blanes, Figueres, Palafrugell i Puigcerdà), tres a les de Lleida (Balaguer, Mollerussa i Tremp) i a les de Tarragona (Reus, Vendrell i Tortosa).

Els usuaris d'aquests suports hauran d'omplir una enquesta sobre què els ha semblat l'experiència. La pionera en préstec d'"e-books" és la Biblioteca Pare Miquel d'Esplugues de Llobregat, de la xarxa de la Diputació de Barcelona (tot i que la iniciativa va ser municipal). Les iniciatives digitals de la Conselleria de Cultura inclouen 16 projectes més per Internet, la majoria en funcionament.